Kaj je potrebno postoriti na vrtu v vročem avgustu?

Deli novico s tvojimi prijatelji

Vrt v avgustu

Suh in vroč, s padavinami zelo skromen julij se poslavlja od nas. Rastline so z našo pomočjo preživele težavno obdobje. Še vedno je čas, da dodatno svoje površine opremite z namakalnimi sistemi in pomagate rastlinam preživeti tudi avgust.

 

Zelenjavni vrt nas obdarja bogato s paradižniki, papriko, melancanami, bučkami, feferoni, melonami, lubenicami, kumarami… Zelenjave je v izobilju, zato mnogi na različne načine shranijo plodove za obdobja, ko jih ni na vrtu. Glede opravil na zelenjavnem vrtu v avgustu je pomembno, da odstranjujemo plevel, da rahljamo povrhnjico zemlje, kajti s tem prekinemo kapilare, skozi katere izhlapeva vlaga. Če so pogoji primerni in če imamo ustrezna tla, lahko posadimo kapusnice, endivijo, zimske radiče. Opravimo lahko tudi setev motovilca, zimskih solat, špinačo, da jo pobiramo mlado še letos, še vedno lahko posejemo tudi rukolo, da do zime uporabljamo mlade liste. Avgust je primeren tudi za sajenje nove gredice jagod. Dobro razrahljamo teren in dodamo visoko kakovostno organsko gnojilo. Kvaliteten sadilni material kupimo v specializiranih trgovinah. Sadike so lahko enkrat ali večkrat rodne v sezoni. Izbiramo tudi med sortami, ki rodijo v različnih terminih, da nas čim daljše obdobje obdarjajo s plodovi. V avgustu lahko posadimo tudi krompir, da nas bo okoli novega leta obdaril z mladimi krompirčki.

 

V zeliščnem vrtu se tudi marsikaj dogaja. Mnogo je rastlin, ki so primerne v tem obdobju za nabiranje; meta, kamilica, lučnik, pelin, plahtica, ognjič, šetraj, rožmarin, majaron…

Nabiramo tudi plodove kumine, janeža, kopra… Vedno moramo pri nabiranju biti pozorni, da nabiramo kvalitetne in zdrave materiale, ki niso poškodovani. Pomembno je, da naš zeliščni vrt ohranjamo brez plevela.

 

V tem obdobju je bogat tudi izplen bazilike. Zato si jo lahko pripravimo za uporabo v kulinariki v mesecih, ko je ni na vrtu, ker med drugim zelo dobro vpliva na želodčne in prebavne težave. Dobro se prilagaja stročnicam, saj omili napenjanje, krepi tek in spodbuja delovanje prebave. Čaj iz bazilike deluje pomirjevalno.

 

Sadni vrt nas bogato obdarja s hruškami, jabolki, breskvami… Tako se predvsem odvija obiranje in skrb za pravilno rast in zdravje rastlin. Na češnjah in marelicah opravimo rez, obrezujemo lahko tudi orehe. Bohotovke lahko izrezujemo tudi pri drugih sadnih vrstah.

V okrasnem vrtu pridejo do izraza enoletnice. Če smo jim zagotovili dovolj dobre pogoje, od zemlje, gnojila, namakanja, pletja, odstranjevanja odcvetelih cvetov, nam zdaj v vsem svojem sijaju krasijo vrtove, balkone, korita, . . . V vsej svoji lepoti se šopirijo dalije, gladiole, cinije, astre, ne smemo pozabit niti na okrasne koprive. . . rastline še vedno dognojujemo, da se bodo čim bolje razvijale. Obrezujemo žive meje iz iglavcev. Skrbimo za zdravje vrtnic in odstranjevanje suhih cvetov.

 

Na travnatih površinah opravljamo redno košnjo. Če je prevroče, nivo košnje malo dvignemo, da jo zaščitimo pred vročino. Namakanje prilagodimo temperaturam. Če upoštevamo vse te dejavnike, lahko brezbrižno uživamo na svoji trati.

 

Sašo Mejak