Kaj je potrebno postoriti na vrtu v vročem juliju?

Deli novico s tvojimi prijatelji

Vrt v juliju

 

Poslavlja se mesec junij, ki nam je postregel z visokimi temperaturami. Prehod je bil hiter, brez nekega prilagajanja smo s temperaturnega območja 15-20 stopinj C čez noč prišli v temperaturno območje med 25-30 stopinj.

 

Taki prehodi so tudi za rastline precej stresni. Zato priporočamo ob takih nepredvidenih dogodkih, da rastlinam dodajamo alge in aminokisline, ki okrepijo rastline, da bolje prenašajo sušna obdobja in da so odpornejše na vročinske udare.

 

Poskrbeti moramo tudi za namakalne sisteme, da so pripravljeni, da tudi z njimi pomagamo rastlinam, da prebrodijo taka sušna vroča obdobja. Plodovke v našem zelenjavnem vrtu so v polnem zagonu. Vsak dan nas obdarujejo s svojimi plodovi paradižniki, paprike, kumare, melancane, bučke, …

 

Pri paradižnikih moramo biti pozorni in sproti odstranjevati zalistnike. Rastline je treba redno spremljati, da hitro ukrepamo, če jih napadejo kakšne bolezni ali škodljivci. V juliju poskrbimo tudi za setev endivije in različne radiče. Sadike ohrovta, zelja, radiča, solate lahko tudi v tem obdobju dobimo v specializiranih trgovinah. Pri sajenju sadik v juniju je poudarek na zalivanju le teh, saj je julij velikokrat suh mesec.

 

Zeliščni vrt je bogato razraščen. Ob sprehodu se ob vsakem stiku z rastlino sproščajo omamne vonjave. Najbolje je, če nabiranje zelišč opravimo v suhih dopoldnevih. Pomembno je,da so rastline zdrave, da so rastlinski deli, ki jih nabiramo, pravilno razviti, saj le tako pridemo do kvalitetnih učinkovin. Nabiramo liste robide, melise, mete, koprive. Cvetove pa nabiramo od kamilice, ognjiča, rmana, šentjanževke, lučnika, navadne lakote…

 

V sadnem vrtu imamo spet precej dela. Češnje, marelice, slive smo pobrali, zdaj pa drevesa zahtevajo obrezovanje. Opravimo tudi zelo rez. S pravilno zeleno rezjo ustvarimo krošnjo bolj zračno, bolje osvetljeno in primerno za dobro rast ter boljšo odpornost proti škodljivcem in boleznim. Nikoli ne opravljamo zelenega reza ob zelo vročih, močno sončnih dnevih. Ne smemo nikoli odstraniti več kot 25% listja. Pobiramo tudi breskve, hruške, ribez. V vinogradih se rast vinske trte umirja, jagode se pričnejo debeliti in spreminjati počasi barvo, opravi se še eno vršičkanje in odstranjevanje listov za večjo zračnost, kar nam da bolj zdrave vinske trse. Redno pa spremljamo, da ne pride do kakih bolezni in hitro reagiramo.

 

Okrasni vrt nas v juliju obdaruje s svojim cvetjem in bujno rastjo. Bogato cvetijo gredice z enoletnicami. Tudi hortenzije, vrtnice, enodnevne lilije nas prijetno navdušujejo s cvetjem. Budleje, hibiskusi, oleandri, lagestremije nas omamno vabijo, da jih občudujemo.

 

Poskrbimo, da gredice niso zapleveljene, če se kaj posuši, odstranimo. Lahko opravimo okopavanje sadik, da ne pride do prevelikega izhlapevanja vode. Najpomembneje pa je, da v tem mesecu na vrtu z bujno rastočimi in cvetočimi rastlinami uživate tudi vi. Tudi to je del vrtne kulture.

 

Za travne površine poskrbimo tako, da kosimo na višini 5 cm, opravljamo redne košnje, preverimo, če namakalni sistem deluje pravilno in da so koti pršenja pravilno nastavljeni.

 

Sašo Mejak