S skrajšanjem časa kuhanja varčujemo z energijo in svojim časom. Običajno na našo odločitev pri nakupu štedilnika vpliva predvsem cena, kar pa ni vedno najugodnejša rešitev. Ob nakupu ne bi smeli pozabiti na stroške za energijo, ki nam jih bo prinesla slabo izolirana pečica ali pa kuhalna plošča s slabim izkoristkom.
Kaj moramo vedeti o klasičnem električnem štedilniku?
Če primerjamo rabo štedilnikov, ugotovimo, da je raba energije indukcijskega štedilnika nižja od klasičnega električnega štedilnika. Izkoristek navadnih električnih plošč ne presega niti 50 odstotkov, izgubljena toplota se porazgubi po drugih delih štedilnika, pravimo, da pobegne mimo loncev. Druga značilnost klasičnih grelnih plošč je groba nastavitev njihove temperature. Tipično lahko izbiramo le med tremi ali štirimi stopnjami grelne moči.
Ministrstvo za infrastrukturo, LIFE IP CARE4CLIMATE