Kaj nam je skuhala Erter Pust?

Deli novico s tvojimi prijatelji

Pokukajmo v kuhinjo znanih obrazov

 

Za tokratno gostjo je poletje najlepši čas v letu. Je mešanica zagorele polti in morske soli v laseh, mešanica romantičnih sončnih zahodov in slanih poljubov. Mešanica svežine, morja in dobrot, kakršna je tudi njena kuhinja in kakršen bo tudi njen današnji recept.

 width=

Erter Pust, naša čudovita voditeljica jutranjega programa na Televiziji Slovenija pravi, da se vsako poletje pomladi za nekaj let in če smo iskreni, se tudi mi z njo, ob gledanju oddaje Dobro jutro. Krasna mati dveh punčk v teh vročih mesecih prisega na lahko morsko hrano s katero očara vso družino in s katero bo očarala tudi vse nas, zveste bralce časopisa ObalaPlus.

 

Z veseljem nam je zaupala svojo specialiteto:

 

Vongole z linguinami »na belo«

Sestavine:

– 1 kg vongol

– 1.5 dl olivnega olja

– 1.5 dl suhega belega vina

– 4 – 5 strokov česna

– 3 vejice peteršilja

– poper

– sol

– sveži feferon

 

Priprava vongol: t. i. špurgiranje vongol. Najprej s krtačko temeljito zdrsamo cele zaprte vongole. Potem jih za 3 ure potopimo v hladno slano vodo. V tem času se vongole odprejo in spustijo morebitne ostanke mivke. Vso vodo odlijemo. Očiščene vongole v praznem loncu z dvema celima vejicama peteršilja in dvema strokoma česna zakuhamo in počakamo, da se odprejo. Vongole, ki se ne odprejo, izločimo. Vodo, ki so jo vongole spustile na dnu, precedimo skozi belo gazo, ker jo bomo uporabili pri pripravi bele buzare. Polovico vongol izpraznimo in polovico pustimo celih za lepši izgled končne jedi.

 

Priprava bele buzare iz vongol: Na oljčnem olju popražimo drobno sesekljan česen in peteršilj. Vongole dodamo v posodo, zalijemo z vinom in nadaljujemo kuhanje na srednjem ognju nekaj minut, dokler vino popolnoma ne izhlapi. Pokrijemo s pokrovom in kuhamo še nekaj minut.

 

Priprava linguin: Testenine odcedimo tri minute pred končnim časom priprave in pri tem prihranimo 100 ml vode. Testenine stresemo v ponev s školjkami in zalijemo s prihranjeno vodo in vodo iz bele buzare, ki smo jo odcedili pri pripravi vongol. Na srednje močnem ognju z neprestanim mešanjem kuhamo testenine, dokler ne vpijejo vseh sokov školjk.

Po želji na koncu dodamo peteršilj in sveži nasekljan feferon.

 width=

 width=

 width=Erter, hvala za recept! Verjamem, da bo ta jed za si oblizniti prste.

Dragi bralci, sedaj pa ste vi na vrsti. Pa dober tek!

 

Klara Beltram