Kaj se zgodi, če pojeste češnjo, v kateri je črv?

Se vam je že kdaj zgodilo, da ste med uživanjem češenj naleteli na čudne majhne »goste«?

Deli novico s tvojimi prijatelji

Gre za ličinke češnjeve muhe, ki se lahko skrivajo v zrelem sadju. Čeprav misel nanje marsikoga odbija, strokovnjaki zagotavljajo, da njihovo nenamerno zaužitje običajno ni nevarno za zdravje. V tem prispevku bomo razkrili, kako prepoznati okužene češnje, kakšni so možni zdravstveni učinki in kako se lahko z enostavnimi domačimi triki zaščitite pred neprijetnostmi.

Strokovnjaki poudarjajo, da nenamerno zaužitje ličink češnjeve muhe ne predstavlja večjega zdravstvenega tveganja. Ličinke niso strupene in ne prenašajo bolezni, čeprav že sama misel nanje lahko povzroči odpor.

Kljub temu pa lahko osebe z občutljivim prebavnim sistemom in alergijami, zlasti na žuželke ali pršice, po zaužitju takšnih češenj občutijo težave. Možni so blagi simptomi, kot so napihnjenost, slabost ali driska. Posebno previdnost naj upoštevajo osebe z oslabljenim imunskim sistemom, saj lahko njihov organizem močneje reagira na beljakovine iz žuželk.

Čeprav so hujše posledice redke, je pomembno biti pozoren na morebitne neprijetne simptome.

Imamo rešitev

Da se izognete neprijetnim presenečenjem pri uživanju češenj, lahko uporabite preverjeno metodo.

Sadje je treba namočiti v hladno vodo z dodatkom soli (1 žlica soli na 1 liter vode) vsaj 30 minut, največ pa eno uro.

Sprememba okolja povzroči, da žive ličinke priplavajo na površje. Po tem češnje dobro odcedite in sperite pod tekočo vodo.

Namočitev v slani vodi je učinkovita, a ne odstrani vseh ličink. Zato strokovnjaki priporočajo previden pregled sadja pred zaužitjem. Koristni znaki, ki lahko nakazujejo prisotnost ličink, so: majhne luknjice na lupini, neenakomerna barva ali vidne črne pikice.

Ta konec tedna so glavne češnje: 59. praznik češenj (foto/video)