Kaj se zgodi v vašem telesu, ko preskočite zajtrk

Nekateri od nas imajo navado, da ne jedo zjutraj. Je to nevarno za naš organizem?

Deli novico s tvojimi prijatelji

Pogosto slišimo stavek ”Ne jem pred 12. uro” ali ‘‘Ne morem jesti takoj, ko vstanem’‘. Raziskave kažejo, da je uživanje zdravega zajtrka povezano z večjim vnosom hranil skozi dan in z boljšo splošno kakovostjo prehrane.

Kaj se dogaja s vašim telesom, ko preskočite zajtrk?

casal 1818171 1280

Uživanje zdravega in uravnoteženega zajtrka zjutraj lahko naredi neverjetne stvari za vaše zdravje. To je zato, ker je zajtrk več kot obrok; je kot katalizator, ki sproži vaš metabolizem in spodbuja zdravo telo in um. Študija iz leta 2018, objavljena v reviji Nutrients, je zaključila, da tisti, ki zajtrkujejo, zaužijejo manj dodanih sladkorjev in več vlaknin, vitaminov ter mineralov v primerjavi s tistimi, ki tega ne počnejo.

Torej, če zaradi izpuščanja zajtrka izgubljate pomembna hranila, katere druge posledice bi se lahko zgodile, pa niste vedeli? Ne glede na to, kje se nahajate glede zajtrka, je pomembno razumeti potencialne pomanjkljivosti izpuščanja zajtrka na vaše telo.

casal 1818171 1280

Preskakovanje zajtrka vam lahko prinese:

Če redno izpuščate zajtrk, lahko pride do različnih učinkov na vaše telo in zdravje:

  1. Počasnejši metabolizem, saj zajtrk pomaga zagnati metabolizem po nočnem postu. Če ga izpustite, lahko metabolizem deluje počasneje, kar lahko vodi do težav s težo.
  2.  Nihanje ravni sladkorja v krvi:

Zajtrk pomaga uravnavati raven sladkorja v krvi. Če ga preskočite, lahko pride do nihanj krvnega sladkorja, kar vpliva na energijske ravni in koncentracijo.

3. Težave s koncentracijo:Pomanjkanje hrane zjutraj lahko vpliva na kognitivne funkcije, kot sta koncentracija in sposobnost reševanja problemov.

4. Povečano tveganje za prenajedanje:

Če preskočite zajtrk, se lahko pozneje čez dan pojavi večja lakota, kar poveča tveganje za prenajedanje ali izbiranje manj zdravih možnosti hrane.