Kako do lepega vrta brez vode?

Počasi bo koledarju zavladal avgust. Glede na letošnje sušno obdobje, je to mesec poln upanja, da bo prišlo tudi kaj padavin. V juliju so temperature bile nadpovprečne in padavine podpovprečne. Tako, da na vrtu, sadovnjaku, okrasnem vrtu … stanje ni spodbudno.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Če imamo svoje vodne vire lahko rastlinam pomagamo da prebrodijo to stresno situacijo, lahko pa uporabimo pripravke , ki zaščitijo rastlino in ji pomagajo, da je stres v sušnem obdobju čim manjši. Uporabimo lahko aminokislinske pripravke in pripravke iz morskih alg. Zalivanje opravimo enkrat tedensko. Če bi dodajali gnojila, ne bi bilo nobenega učinka, ampak lahko samo še slabše. Lahko pa se poslužimo tudi okopavanja, kajti z rahljanjem zemlje zmanjšamo izgubo vlage iz tal. Ko zemljo okopljemo razbije kapilare in zmanjšamo izhlapevanje vode iz tal.  V tem obdobju nas plodovke močno obdarjajo s plodovi. Vsakodnevno nas obdarijo paradižniki, paprike, melancani, feferoni, meloni.. Bogato nas obdarjajo tudi kumarice, bučke. Obirati moramo konstantno, paziti da nam ne prerastejo.  Če nam bojo vremenske razmere dovolile, bomo lahko posadili sadike rdečega radiča, endivije solate, kitajsko zelje..  Sejemo lahko špinačo ki jo lahko obiramo že kmalu, tudi solate lahko sejemo. Avgust je tudi mesec, ko začnemo s setvijo motovilca. Vse to bomo lahko počeli s podporo padavin.

Zeliščni vrt v avgustu nas najbolj obremeni z nabiranjem rastlinskih delov. Drugega dela je zelo malo. Glede na vremensko situacijo priporočam, da se gredice z zelišči in dišavnicami okopljejo, da ne pride do izgub vode. Tudi odstranjevanje plevelov pripomore, da rastlinam ne odžirajo vlage in hranil. Nabiramo, kot vedno ponavljam, suhih jutranjih urah, ko se rosa posuši. Pozorni bodimo, da nabiramo samo najkvalitetnejše plodove. Primerno posušimo in shranimo.

Sadni vrt je tudi občutil sušno obdobje, zato smo veseli vsakega sadeža, ki smo ga pridelali.  Nabiramo hruške,  breskve, nektarine, zgodnja jabolka, slive, ringlo… Obrezovanje koščičarjev ( marelica, češnja, višnja)  lahko opravimo tudi  še  v avgustu.

V okrasnem vrt nas razveseljujejo grmovnice, enoletnice, trajnice, vrtnice s svojim prelepim cvetenji. Z okopavanjem jim bomo pomagali da rastline lažje prebrodijo sušno obdobje. Če bo v avgustu kaj dežja, lahko opravimo dognojevanje in s tem podaljšamo intenziteto cvetenja. Paziti moramo da se na rastlinah ne razvijejo bolezni in da jih ne poškodujejo razni škodljivci.  Pri veliko enoletnicah je pomembno, da odstranjujemo odcvetele cvetove, ker je s tem izgled lepši in rastline nastavijo mnogo novih cvetov.

Pri travnatih površinah je pomembno, da je višina košnje višja. Pomemben dejavnik je voda, če bomo deležni padavin se bo travnata površina regenerirala.