Kako izbrati najboljšo lubenico?

Sezonskega sadja, ki v vročih dneh prinaša hkrati ohladitev in užitek, pogosto ni lahko izbrati. Kolikokrat se vam je že zgodilo, da ste izbrali slabo lubenico, čeprav ste bili prepričani, da je najboljša? Predstavljamo vam nekaj trikov, kako prepoznati lubenico, ki je res dobra.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Čeprav bi radi jedli lubenico vse leto, je najboljši čas za nakup tega sadeža ravno v njeni sezoni, ki traja od junija do septembra.

 

Teža lubenice

Pred nakupom morate preveriti nekaj stvari. Najprej bodite pozorni na težo lubenice, saj teža igra veliko vlogo. Ko je lubenica zrela, je trša, zato je najbolje izbrati lubenice želene velikosti. Nato poskušate dvigniti vsakega od njih. Če sta lubenici enake velikosti, izberite najtežjo.

 

Rumeni del

Verjetno ste opazili, da ima večina lubenic nekje rumen del na skorji. Označuje kraj, kjer je ležala med odraščanjem. Bolj ko je madež rumen, bolj je lubenica zrela. Izogibajte se lubenicam, ki imajo belo ali zelo bledo liso, saj to pomeni, da je bilo sadje obrano prezgodaj.

 

Izberite pravo obliko

Poiščite lubenico, ki je bolj okrogla in bolj enotne oblike, v nasprotju z ovalno. Okrogle lubenice so slajše, ovalne pa manj aromatične.

 

Listni pecelj

Pozorni bodite tudi na pecelj, če je. Če je suha, pomeni, da je lubenica zrela, če pa je zelena, pomeni, da je bila obrana prezgodaj in ne bo dozorela.

 

Potrkaj

Medtem ko vas lahko drugi radovedno pogledajo, vam lahko tapkanje po lubenici pomaga izbrati najboljšo lubenico. Nežno potrkajte po sadju in poslušajte zvok, ki ga oddaja. Če zveni globoko in votlo, to pomeni, da ima sadje več vode in je verjetno zrelo. Nasprotno, če je vaše tapkanje glasnejše, je to lahko znak, da je vaša lupina predebela in da sadje ni popolnoma zrelo.