Kako izkoristiti olupek lubenice?

Večina ljudi lubeničino lupino preprosto zavrže, ne da bi se zavedala, da njen belkast del – tisti med sočnim rdečim mesom in trdo zeleno skorjo – skriva številne okusne in uporabne možnosti v kuhinji.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Ta pogosto spregledani del lubenice je popolnoma užiten, poln vode in prehranskih vlaknin, njegova blaga, rahlo nevtralna aroma pa spominja na kumare ali bučke. Zaradi svoje teksture in nevtralnega okusa je idealna osnova za različne jedi – tako sladke kot slane.

Lubeničino lupino lahko:

vložite kot domačo turšijo, s kisom, česnom in začimbami – odlična priloga k jedem z žara,

na hitro popečete v voku skupaj s sojino omako, ingverjem in česnom – za azijski pridih,

dodate v osvežilen smoothie z limeto, meto in kockami ledu,

naribate v maso za mafine ali drugo pecivo, kjer poskrbi za sočnost,

skuhate v sirup, ki ga lahko uporabite za koktajle, palačinke ali preliv za sladice,

narežete v poletno solato z limoninim sokom, oljčnim oljem, peteršiljem in morda nekaj feta sira.

Z malo domišljije lubeničina lupina iz ostanka postane kulinarični dragulj, ki ne le popestri poletne krožnike, ampak prispeva tudi k zmanjševanju odpadkov v kuhinji.