“V našem Snack Baru se zavedamo pomena varnosti gostov in zaposlenih, zato temu področju namenjamo posebno pozornost,” nam je pojasnil Munib Haskić Asso, iz kluba v Žusterni. V Snack Baru imajo že vrsto let sklenjeno pogodbo s podjetjem SPV – Sektor Profesionalne Varnosti d.o.o., ki za njih izvaja storitve varovanja. Kot pravi Haskić, gre za registriranega izvajalca z vsemi potrebnimi licencami in dolgoletnimi izkušnjami na področju varovanja nočnih lokalov in prireditev.
Število varnostnikov v njihovem lokalu, kjer prirejajo tudi (koncertne) dogodke, prilagajajo glede na velikost dogodka, pričakovano število obiskovalcev in oceno tveganja. “V praksi to pomeni, da so na manjših dogodkih prisotni od 2 do 3 varnostniki, ob večjih večerih ali organiziranih prireditvah pa tudi do 15 usposobljenih varnostnikov. S tem sledimo zahtevam Zakona o zasebnem varovanju (ZZasV-1) in drugim predpisom, ki urejajo področje javnega reda in miru,” je razložil Haskić.
V Snack Baru po besedah sogovornika, pri varovanju dajejo poseben poudarek profesionalnosti, preventivi in umirjanju situacij z minimalno intervencijo. “Varnostniki so usposobljeni, da znajo presoditi stopnjo tveganja in se ustrezno odzvati, pri čemer je zelo pomembna tudi potrpežljivost in sposobnost komunikacije, saj se pogosto srečujejo z ljudmi pod vplivom alkohola, ki sicer ne kažejo resnih namenov,” pravi.
V primeru neprimernega vedenja imajo jasno določen interni protokol:
- gost prejme ustno opozorilo,
- v primeru nadaljnjega motečega vedenja sledi drugo opozorilo, pri čemer se v večini primerov situacija umiri oziroma reši brez nadaljnjih zapletov,
- če se oseba kljub temu ne umiri, jo varnostnik odstrani iz lokala oziroma jo, če je to potrebno, zadrži do prihoda policije, s katero tudi redno sodelujejo.
Varovanje morajo opravljajo licencirani, profesionalni varnostniki
“Ob tem izrecno poudarjamo, da se varnostniki v nobenem primeru ne poslužujejo fizičnega nasilja. Če gost kljub opozorilom ne sodeluje in se upira odstranitvi iz lokala, varnostnik takoj pokliče policijo in ravna izključno v skladu z zakonodajo in navodili pristojnih organov,” poudarja Haskić in dodaja: “Menimo, da je varnostna kultura v gostinskih lokalih rezultat dolgoletnega dela, dobrega kadra in odgovornega pristopa. Dogodki, kot je nedavni primer v Poreču, nas še dodatno utrjujejo v prepričanju, da morajo varovanje izvajati izključno licencirani, profesionalni varnostniki, ki so ustrezno usposobljeni za delo v okolju z veliko dinamike in potencialnih tveganj.”
Podobno so nam povedali v portoroški Alayi, kjer pravijo, da imajo z varnostno službo podpisano pogodbo, ki vsebuje tudi načrt varovanja. Ta je narejen v skladu z Uredbo o obveznem organiziranju službe varovanja na javnih prireditvah. V Alayi so dodali še, da je število varnostnikov odvisno od števila obiskovalcev.
Tudi Matic Horvat iz izolskega Hangar bara je poudaril, da za vse aspekte varovanja dogodkov sledijo predpisani zakonodaji na tem področju. “Tako glede varnostnega načrta lokala, kot tudi glede števila varnostnikov na dogodkih,” je razložil. Varnostna služba, s katero sodelujejo že 10 let, je iz Ljubljane. “Vsi varnostniki imajo z naše strani izrecna navodila o neuporabi fizične sile, je pa tudi res, da v vseh teh letih in ob več kot 500 izvedenih dogodkih, pri nas na srečo še nismo imeli nobenega fizičnega nasilja. Tako med obiskovalci, kot tudi med obiskovalci ter varnostniki,” se še povedal Horvat.
Z vprašanji smo se obrnili tudi na Center mladih Koper, njihove odgovore bomo objavili, ko jih prejmemo.