Če vas skrbi, da bi s kruhom zaužili preveč kalorij, so strokovnjaki odkrili trik, s katerim boste enostavne ogljikove hidrate v kruhu spremenili v bolj zdrave, »odporne«.
Ni vam treba skrbeti, če pojeste rezino ali dve kruha na dan, a če se temu ne morete odpovedati, vam bo morda lažje, če uporabite trik, ki domnevno prepolovi število kalorij, ki jih zaužijete s kruhom.
Ko kupite ali spečete kruh, ga postavite v zamrzovalnik. Zakaj? Ker tako kot pri kuhanju in hlajenju zamrzovanje spremeni škrob v odporen škrob. Sliši se neverjetno, a to pomeni, da vaše telo iz kruha vsrka veliko manj kalorij. Pravzaprav odporen škrob hrani vaše črevesne bakterije, namesto da bi vas zredil.
Za večino ljudi je to dobra novica, saj večji delež rezistentnega škroba pomeni, da telo enkrat zamrznjen kruh prebavi počasneje, kar povzroči blažji dvig sladkorja v krvi v primerjavi s svežim kruhom – in potencialno zmanjša tveganje za sladkorno bolezen tipa 2.
»Odporen škrob pomeni, da vaše telo absorbira manj kalorij, medtem ko so tiste, ki ostanejo, na voljo vašemu mikrobiomu (črevesnim bakterijam), kar daje ‘dobrim’ bakterijam nekaj za hranjenje in razmnoževanje,« pojasnjuje dietetik dr. Michael Mosley.
Največja težava belega kruha je, da zaradi visokega glikemičnega indeksa prehitro sprošča energijo, s čimer se dvigne raven sladkorja v krvi. Tisti, ki v družini nimate sladkorne bolezni, pa se ne smete izogibati belemu kruhu, ki je idealen za zajtrk, saj pospešuje presnovo, pravijo znanstveniki.
Poleg tega je zamrzovanje najboljši način za podaljšanje roka uporabnosti kruha.