Po novi študiji Univerze Waterloo je visok krvni tlak, stanje, ki prizadene več kot 30 odstotkov odraslih po svetu, povezan z možgansko kapjo, koronarnimi boleznimi srca, odpovedjo ledvic in demenco. Vendar pa lahko s prehrano vplivate na to, kakšen krvni tlak imate.
Običajno nam v primeru visokega krvnega tlaka svetujejo, naj uživamo manj soli. Raziskava pa nakazuje, da bi lahko uživanje več živil, bogatih s kalijem – na primer banan ali brokolija – imelo večji pozitiven vpliv na krvni tlak kot zgolj zmanjšanje vnosa natrija, pravi Anita Layton, profesorica uporabne matematike, računalništva, farmacije in biologije na Univerzi v Waterloou.
Študija, objavljena v reviji American Journal of Physiology–Renal Physiology, prav tako raziskuje, zakaj je to ravnovesje pomembno. Kalij in natrij kot elektrolita vplivata na delovanje mišic, ravnovesje tekočin in srčno-žilno signalizacijo.
»Prvotni ljudje so uživali veliko sadja in zelenjave, zato so se regulacijski sistemi našega telesa morda razvili tako, da najbolje delujejo ob prehrani z visokim vnosom kalija in nizkim vnosom natrija,« pojasnjuje Melissa Stadt, doktorska študentka uporabne matematike na Univerzi Waterloo in glavna avtorica omenjene študije. Poudarja, da je sodobna zahodna prehrana ta trend obrnila, kar je povezano s porastom težav s hipertenzijo oziroma povišanim krvnim tlakom.