Kako ohraniti kumarice sveže do deset dni?

Posebej priljubljene so v sredozemski in bližnjevzhodni kuhinji, kjer jih pogosto kombinirajo z jogurtom, meto ali koprom. Njihova svežina pa žal hitro mine, a z nekaj preprostimi nasveti lahko kumarice zdržijo tudi do deset dni.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Najboljši prostor za shranjevanje kumaric je predal za sadje in zelenjavo v hladilniku (t. i. »crisper drawer«), saj ohranja stabilno temperaturo in višjo stopnjo vlage, kar pripomore k daljši svežini. Pomembno je tudi, da kumarice hranimo stran od sadja in zelenjave, ki proizvajajo etilen – plin, ki pospešuje zorenje in kvarjenje. Mednje sodijo jabolka, banane in paradižnik.

Večina kumaric iz trgovin je ovita v plastično embalažo – in to ni naključje. Ta embalaža dejansko pomaga ohranjati svežino. Strokovnjaki svetujejo, da odstranimo le tisti del plastike, ki pokriva kos, ki ga bomo takoj pojedli, preostanek pa naj ostane ovit.

Ko kumarice enkrat narežemo, je priporočljivo, da preostanek skrbno ovijemo in shranimo v hladilniku. Pred naslednjo uporabo pa odrežemo tanek sloj z odprtega konca, da odstranimo morebitni oksidirani del, ostanek pa operemo in postrežemo.

Ob pravilnem shranjevanju lahko kumarice zdržijo do deset dni, a najbolj okusne in hrustljave so v prvih petih dneh po nakupu. Ti enostavni triki vam lahko pomagajo podaljšati svežino zelenjave in zmanjšati količino zavržene hrane.