Razlike v pripravi šalše nekoč in danes
Nekoč so si za kuhanje vzeli veliko več časa kot danes. Tudi za šalšo. Včasih se je kuhala več ur, danes pa se zaradi natrpanega življenja kuha hitro. Tradicionalno so jo kuhali več ur, celo sedem ali osem, danes pa ima za to le malo ljudi časa – je poudaril kuharski mojster Antonio Pecik iz restavracije La Nuvola v Rovinju. Kot je dejal, je včasih imela vsaka hiša svoj recept za pripravo šalše.
Različne vrste šalše za različne jedi
Kuharski mojster Pecik za različne jedi uporablja različne vrste šalše, začimb in dodatkov.
Šalša za meso
Tako v šalšo za meso rad doda dimljeno papriko, kožo pancete in celo skorjico parmezana. Ideja je, da te sestavine povečajo intenzivnost in bogastvo okusa.
Šalša za ribe
Za ribe ima raje sveža zelišča, kot so bazilika, timijan, origano in rožmarin.
Način priprave in kombinacija začimb ter dodatkov sta večinoma odvisna od jedi, vendar je pravilo vedno enako – močnejše začimbe in dodatki za meso, za ribe pa lažja, mediteranska zelišča.
Med bolj inovativnimi dodatki izpostavlja sirovo skorjico (»črna skorja parmezana ali pecorina«), ki jo uporablja za bogatejši okus omake, ob tem pa poudarja, da je oljčno olje vedno osnova vsakega dobrega recepta.
Preprost recept za odlično šalšo
“Osnova naj bo obilo oljčnega olja, na katerem prepražimo na tanko narezan česen. Ko se rahlo prepraži oziroma ko po približno štiridesetih sekundah sprosti aromo, dodamo čili ali pekočo papriko, pustimo, da nekaj sekund sprošča aromo, in prelijemo čez pasirano omako. Omako po potrebi začinimo s soljo, poprom in sladkorjem. Na koncu dodamo še sveža zelišča, kot so bazilika, timijan ali origano, in kuhamo le deset minut,” pravi Pecik, ki to omako opisuje kot popolno za današnje razgibano življenje.
Najboljše recepte bomo objavili
Imate morda tudi vi kakšen skrivni recept za šalšo?
Kako so jo pripravljale vaše none? Mame, tete, prijateljice?
Pošljite nam recepte v naše uredništvo na naslov urednistvo@obalaplus.si
Najboljše bomo objavili.