Kako poskrbeti za vrt v juniju?

Deli novico s tvojimi prijatelji

Kako bomo uredili svoj vrt v juniju? Za vas smo pripravili nekaj odličnih nasvetov

Zelenjavni vrt

Zelenjavne grede v juniju nas že obdarjajo z pridelki. Solata, blitva, špinača, redkvice, korenje so že primerni za pobiranje. Tudi peteršilj, zeleno, drobnjak lahko nabiramo. Artičoke so tudi v začetku junija še na razpolago za pobiranje. Še vedno lahko posadimo kumarce, melone, lubenice, papriko. Pri paradižnikih pazimo da konstantno odstranjujemo zalistnike ( baštarde) da se rastline usmerijo v rast plodov in da jih privezujemo ob kanele. V juniju je potrebno tudi poskrbet že za namakanje, kajti dnevi so toplejši rastline za rast pa potrebujejo veliko več vode kot jo naravno lahko dobijo.

 width=

Zeliščni vrt

V zeliščnem vrtu so rastline v polnem pogonu. Materina dušica, ognjič, boraga, lučnik, so v polnem cvetu. Čas je primeren za nabiranje bezgovih cvetov in jih sušimo v senci. Paziti moramo do so vedno oplete, da jih pleveli ne zadušijo in da jim ne odvzemajo hrano. V juniju je že potrebno nekatere zalivati. Bazilika je v polni razrasti, lahko jo komot uporabljamo redno saj vpliva pomirjevalno na naše počutje.

Sadni vrt

Sadni deli vrtov so v polnem delu. Češnje nas že od sredine maja osrečujejo s svojimi plodovi. Tudi v juniju imamo kar nekaj dobrih sort za obiranje. Sladke jagode tudi polnijo naše krožnike. V vinogradih so poganjki že lepi in se ob dobrem vremenu lepo razvijajo. Pomembno je v juniju, da v sadnem vrtu in vinogradu bdimo nad razvojem bolezni in škodljivcev ter ustrezno ukrepamo da jih zavarujemo pred njimi. Če se izogibate škropljenju lahko uporabite rumene plošče ali feromonske vabe.

 width=

Okrasni vrt

V okrasnem vrtu se začenja obdobje cvetenja poletnih trajnic. Poskrbimo da so redno pognojene, da nas bodo v izobilju nagrajevale s svojim cvetjem. Lahko opravimo tudi še zadnje gnojenje vrtnic in opravimo škropljenje proti črni listni pegavosti. Konec meseca opravimo tudi obrezovanje nekaterih živih mej.

Trava

Travnate površine redno kosimo in dognojujemo. Pri dognojevanju pazimo da ne predoziramo ker pride do ožganih mest. Po vsaki košnji je dobro malo pognojit saj z košnjo
odnašamo tudi hranila. Če je trava rumenkasta in redka je dobro dodati dušik. V tem obdobju velikokrat je že potrebno tudi zalivanje. Višino rezi usklajujemo glede na travno mešanico, ki smo jo uporabili, strukturo tal, vlažnost … Če je že zavladala suša kosimo enkrat na 14 dni, drugače kosimo enkrat na teden. Pomembno je da pokošeno travo vedno ali poberemo s kosilnico ali pa jo naknadno odstranimo. Paziti moramo tudi na plevele da se ne razvijejo in semenijo ter prerastejo primarne rastline.