Kako prepoznati zdrava jajca

Zakaj imajo nekatera jajca pegasto ali neravno lupino? In ali so takšna jajca sploh primerna za prehrano? Strokovnjaki ponujajo odgovore na ta pogosta vprašanja.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Jajca so pogosta izbira za hiter zajtrk, saj jih lahko pripravimo na različne načine – kuhana, pečena ali umešana – in vedno bodo odličnega okusa. Poleg tega vsebujejo kakovostne beljakovine in imajo malo kalorij. A pri nakupu se pogosto sprašujemo, kako izbrati najboljša.

Običajno izbiramo tista, ki so lepa na pogled, medtem ko se jajcem z nepravilnostmi in pikicami na lupini izogibamo. Strokovnjaki pa pojasnjujejo, zakaj nekatera jajca tako izgledajo in ali so kljub temu varna za uživanje, poroča Krstarica.

»Temne lise nastanejo že na začetku procesa, ko jajce še ‘potuje’ skozi kokoš. Med tem potovanjem se jajce vrti in če se to dogaja prepočasi, lahko na koncu dobi pegice. Tudi neravna lupina nastane v tem procesu,« pojasnjujejo strokovnjaki.

Ali je takšna jajca varno jesti?

Kratek odgovor je – da.

Najpomembnejši dejavnik pri varni uporabi jajc je način priprave. Jajca namreč lahko vsebujejo bakterijo salmonelo, ki je v ZDA drugi najpogostejši povzročitelj zastrupitve s hrano. Strokovnjaki opozarjajo, da lahko črne ali zelene lise v notranjosti lupine nakazujejo na prisotnost bakterij.