S pravim razlogom ga imenujemo superhrana, saj je bogato z vitamini, predvsem z vitaminom C. Poleg tega vsebuje vitamine A1, B1, B2, B3, B6, B12, K in E ter številne minerale, kot so kalcij, fosfor, kalij, magnezij in železo.
Redno uživanje prispeva k močnejšemu imunskemu sistemu, izboljšuje prebavo in pomaga telesu pri boju proti zimskim okužbam.
Triki za boljši okus kislega zelja
Če kislo zelje pripravljate doma, je koristno poznati nekaj preprostih trikov, ki lahko izboljšajo okus in preprečijo kvarjenje.
Hren je pravi zaveznik v tem procesu – pospešuje fermentacijo, preprečuje kvarjenje in zelju doda osvežujočo noto.
Če želite, da vaše kislo zelje dobi lepo zlato-rumeno barvo, dodajte pest koruze v sod. Ljubitelji pikantnega lahko dodajo tudi pekoče papričice, medtem ko lovorjev list doda prijetno aromatično noto.
Praktičen nasvet
V sod lahko dodate tudi vreče sesekljanega, slanega zelja. Vreče je treba preluknjati, da lahko salamurna tekočina kroži. Nato jih potisnite med glavice zelja, da zapolnite praznine.
Na ta način iz istega soda dobite tako cele glavice kot okusno sesekljano zelje – popolna priloga za zimske jedi.