Znana nemška zdravnica, avtorica več knjig o imunosti in podcasterka Franziska Rubin, svetuje naslednje:
1. Med – naravni antibiotik
Med vsebuje naravni vodikov peroksid, ki nastane z encimi iz čebelje sline, zaradi česar deluje antibakterijsko. Poleg tega je bogat s flavonoidi in koristnimi kislinami, ki spodbujajo zdravo črevesno floro. Ker se več kot 80 odstotkov imunskega sistema nahaja v črevesju, ta učinek pomaga krepiti odpornost in zavira rast škodljivih bakterij.
Nasvet: uživajte dve žlici medu dnevno, lahko ga dodate hrani ali toplim napitkom, nikoli vročim, ali ga zaužijete samostojno.
2. Ingver – začimba, ki ščiti
Ingver vsebuje bioaktivne spojine, kot so gingeroli, shogaoli, različni fenoli in terpeni. Te pomagajo telesu v boju proti virusom, kot je respiratorni sincicijski virus (RSV), saj spodbujajo tvorbo interferona-β v celicah sluznice, zmanjšujejo vnetne markerje in zavirajo signalne poti, ki virusom omogočajo razmnoževanje.
Uporaba: pripravite ingverjev čaj, ga naribajte v jedi ali zmešajte s medom in limoninim sokom.
3. Vitamin C – naravni “ščit”
Vitamin C dokazano zmanjšuje tveganje za virusne okužbe in skrajša trajanje bolezni. Poleg limone lahko uživate tudi kislo zelje, rdečo papriko ali kiviji, da poskrbite za vsakodnevni vnos.
Bonus nasvet: Kurkuma – začimba za moč imunosti
Znanstvene raziskave so potrdile, da kombinacija kurkumina in vitamina D3 učinkovito krepi imunski sistem in podpira zdravje dihal. Kurkumin, glavna aktivna sestavina kurkume, pomaga telesu, da pravočasno reagira na viruse in bakterije, hkrati pa zmanjšuje morebitne vnetne procese. Vitamin D3 dodatno spodbuja naravno odpornost, saj aktivira snovi, ki uničujejo mikrobe, kar je še posebej učinkovito pri preprečevanju okužb dihal.
Za optimalne učinke je pomembna ustrezna oblika in koncentracija kurkumina, saj ga običajna začimba vsebuje premalo in se slabo absorbira.
Recept za imunski napitek
Sestavine:
-
50 g svežega ingverja
-
1 ekološka limona
-
500 g tekočega medu
-
1 kozarec za vlaganje
Priprava:
Ingver dobro operite in naribajte. Limono narežite na tanke rezine. Vse skupaj vstavite v kozarec in prelijte z medom.
Navodilo za uporabo: uživajte čajno žličko trikrat na dan tri tedne, nato si vzemite teden dni premora in po potrebi ponovite.