Kako pripraviti popoln francoski omlet – puhast in dišeč po maslu

Nežen, puhast in rahlo kremast – francoski omlet je prava klasika za vsak zajtrk. Z nekaj preprostimi triki boste pripravili popoln omlet, kot ga strežejo v francoskih bistroujih.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Za en popoln francoski omlet boste potrebovali štiri jajca, ščepec soli in popra, dve žlici svežega zelišča ter eno in pol žlice masla. Pozabite na sir in šunko – pri tem receptu jima ni prostora.

Razbijte jajca v skledo, najbolje na delovni površini, da se lupina ne znajde v rumenjaku. Rumenjake rahlo prebodite z vilicami, da se jajca bolje premešajo, začinite s soljo in poprom ter jih energično stepite. Jajca so dovolj premešana, ko z vilicami dvignete jajčno maso in ta v tankem curku teče nazaj v skledo.

Segrejte ponev na srednji temperaturi in dodajte kos masla. Maslo naj se hitro stopi, vendar ne sme začeti brbotati. Nato v enem zamahu vlijte jajca v ponev in jih močno mešajte, tako da tresete ponev. Pomembno je, da mešate od robov proti sredini, da se ne naredi skorjica. Po nekaj trenutkih bodo jajca čvrsta, a še vedno rahlo tekoča.

Omlet zvijte v ponvi – kot bi zvijali preprogo – v obliko polmeseca. Če se jajca prijemajo, dodajte malo masla. Omlet poravnajte, lahko nekajkrat rahlo potrkate ponev ob delovno površino, nato pa ga prestavite na krožnik. Po želji ga rahlo potapšajte, da dobi lepši videz.

Francoski omlet naj bo v notranjosti rahlo kremast – če opazite, da je sredica še nekoliko mehka, je vse v redu, tako je prav.