Kako privarčevati pri ogrevanju?

Elektrika in ogrevanje sta postali dve pomembni temi letošnje zime, saj je cena teh energentov poskočila v nebo. Visoke cene plina nehote vplivajo tudi na vse ostale vrste ogrevanja in v zimskih mesecih je naš proračun močno obremenjen, saj se poraba energije   sedemkrat poveča v primerjavi s poletjem.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Za vas smo pripravili šest nasvetov, kako lahko prihranite pri računu za ogrevanje in ohranite topel dom. Svetujemo predvsem energetski pregled doma, s katerim preverite vse bivalne prostore in poiščete področja, kjer topolota uhaja (okna, vrata, pipe, cevi, vtičnice, zračniki …).

  1. Zamašite uhajanja toplote

Ko ugotovite, kje uhaja zrak, skušajte ta mesta zamašiti. Najbolj kritična območja so običajno zunanja vrata in okna, zato se splača preveriti, kako tesnijo. Pri tem morate vedeti, da je na dolgi rok edina rešitev  menjava oken in vrat, ki  predstavlja visok strošek.

  1. Regulacija toplote in uporaba pametnega termostata

Predlagamo bolj špartansko ogrevanje, kar pomeni, naj temperature ne bi bile previsoke. Ponoči in ko vas ni doma, ni potrebe po pretiranem ogrevanju. Pri uporabi pametnega termostata svetujemo ogrevanje le v prostorih, v katerih preživite več časa, ostalih prostorov pa ne ogrevate. Prav tako ogrevate le takrat, ko ste doma.

  1. Topla oblačila

Ker vemo, da drugače občutimo toploto, svetujemo, da si tisti, ki vas vedno zebe, oblečete bolj topla oblačila, kar je veliko bolj varčno kot  dvigniti temperaturo za nekaj stopinj.

  1. Ponovna uporaba že ustvarjene toplote

Največkrat se niti ne zavedamo, kako toplo postane, ko kuhamo ali pečemo, pa vendar toplota, ki pri tem nastane, ni zanemarljiva. Priporočamo, da po uporabi pečice pustite njena vrata odprta in tako ogrejete prostor. Topel zrak prav tako nastane po vročem prhanju, zato pustite vrata kopalnice odprta in toplota se bo prenesla še v druge bivalne prostore.

  1.  Ponoči zaprite žaluzije

V zimskih mesecih zunanja temperatura hitro pade, zato vam svetujemo, da ponoči zaprete žaluzije ter zagrnete zavese. Hladen zrak tako težje vstopi v prostore, zato je naš dom z zaprtimi žaluzijami in zagrnjenimi zavesami toplejši.

  1.  Preverite več ponudnikov ogrevanja

Ponavadi ponudniki novim naročnikom ponudijo ugodnosti, čeprav v teh časih niti to ni več samoumevno, je pa v vsakem primeri dobro poznati cene konkurence in tudi spremljati njihove cene, preden se odločite za zamenjavo ponudnika, v kolikor to možnost imate.