Kako v eni najboljših restavracij na svetu pripravljajo burek?

Na družbenem omrežju Instagram se je pred kratkim pojavil videoposnetek, ki je pritegnil pozornost kulinarične javnosti. Na profilu Noma Projects, ki ga vodi ekipa svetovno znane danske restavracije Noma, se je kuharica Nurperi predstavila s pripravo bureka – jedi z globokimi balkanskimi in anatolskimi koreninami.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Čeprav gre za izjemno preprosto jed, ki jo številni štejejo za del svoje kulinarične identitete, je način, kako jo pripravljajo v eni najboljših restavracij na svetu, sprožil zanimanje, predvsem zaradi vključitve neobičajne sestavine – lastno razvitega tamari omaka z dodatkom madagaskarskega popra.

V videu kuharica Nurperi pojasni, da se je priprave bureka naučila od svoje babice iz Turčije, ki izhaja iz Makedonije, kjer je ta jed še danes zelo priljubljena in se pripravlja v številnih različicah. Njeno različico sestavljajo špinača, čebula in sol, nadgrajena pa je z edinstveno sestavino – tamari omako iz Nome.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Noma Projects (@nomaprojects)

Polnilo pripravi s kombinacijo špinače, čebule in tamari omake, medtem ko za premaz uporabi zmes jajc, grškega jogurta, olja in soli. Testo – v tem primeru kupljene vlečene kore – premaže s premazom, napolni z nadevom, zavije in oblikuje v »polžke«. Pred peko jih še enkrat premaže in posuje s sezamom.

burek

Čeprav v Nomi za osnovo uporabljajo kupljene kore, Nurperi poudari, da je njena babica vse pripravljala ročno. S tem nakazuje spoštovanje do izvorne tradicije, a hkrati tudi razumevanje sodobne kuhinje, kjer se tradicija in inovacija pogosto prepletata.

Video je požel številne pozitivne odzive sledilcev, ki so pohvalili tako videz kot sodobno interpretacijo priljubljenega prigrizka. Čeprav večina domačih ljubiteljev bureka verjetno ne bo posegla po tamari omaki, pa recept ponuja zanimivo izhodišče za razmislek o tem, kako lahko globalna kulinarika preoblikuje in predstavi lokalne jedi novemu občinstvu.