Triki za mehčanje žilavega mesa

Vsakdo, ki kdaj pripravlja meso, se je že srečal s težavo – kos mesa je žilav in ga je težko žvečiti.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Ne glede na to, ali gre za govedino, svinjino ali celo perutnino, obstajajo preprosti triki, ki bodo vaše kose mesa spremenili v mehke in sočne dobrote.

Z nekaj preprostimi koraki, kot so mariniranje, udarjanje, pravilno rezanje in počasno kuhanje, lahko žilavo meso spremenite v pravo kulinarično razvajanje. To so štiri učinkovite metode, s katerimi bo vsaka jed iz mesa prijetna za pripravo in uživanje:

1. Marinirajte meso


Če želite mesu dodati globino okusa, ga za nekaj ur ali čez noč položite v marinado. Tako ne boste le izboljšali okusa, temveč ga boste tudi zmehčali. Da bo marinada res učinkovita, mora vsebovati vir kisline, kot je kis, citrusov sok ali jogurt, pa tudi dovolj soli, piše Pun Kufer.

2. Udarite meso s kladivom


Imate v kuhinji kladivo za meso? Ne le, da vam bo pomagalo izravnati kos mesa in olajšati enakomerno toplotno obdelavo, temveč boste z udarjanjem zmehčali tudi žilav kos mesa.

3. Režite meso na pravilen način


Mesarji dobro vedo, da mehkoba, videz in okus pečenega mesa zavisijo tudi od načina rezanja. Dobro si oglejte surov kos mesa in preverite, v katero smer potekajo mišična vlakna. Nato z nožem režite pravokotno na smer vlaken. Tako jih boste skrajšali, meso pa bo postalo lažje za žvečenje.

meat 6054511 1280

4. Kuhajte meso dolgo časa pri nizki temperaturi


Če želite pripraviti okusen golaž iz trših kosov govedine (na primer lopatice ali stegna), je pomembno, da meso ure dolgo kuhate pri nizki temperaturi. Tradicionalno se golaž kuha dve do tri ure na majhnem ognju – v tem procesu se kolagen v mišičnem tkivu razgradi, trši kosi mesa pa postanejo mehki kot maslo.