Marsikdo je lep in topel jesenski vikend na Obali izkoristil za obiranje oljk. Nekateri pridelovalci pravijo, da so s pridelkom zadovoljni, spet drugi opažajo, da je bila letina bistveno slabša od lanske, zato smo se po odgovore obrnili na Inštitut za oljkarstvo Znanstveno-raziskovalnega središča Koper.
Vremensko nestanovitna sezona oljk
“Sezona oljk 2025 je bila vremensko nestanovitna, s kombinacijo visokih temperatur, nenadnih ohladitev, dolge suše in pogostih padavin”, pojasnjuje dr. Maja Podgornik z Inštituta za oljkarstvo. Po njenih besedah so bili ustvarjeni pogoji za pojav oljčne muhe in glivičnih bolezni, kar je oljkarjem predstavljalo velike izzive. “Največjo napadenost plodov z oljčno muho smo kot pričakovano zabeležili zlasti na sorti ‘Istrska belica’, kar je nekatere pridelovalce s poškodovanimi plodovi prisililo v zgodnejše obiranje že v mesecu septembru”, pojasnjuje sogovornica in dodaja, da je kakovost olja nihala glede na delež poškodovanih plodov. “Kasneje so vremenske razmere omogočile, da so poškodovani plodovi popadali in je bil delež poškodovanih plodov pripeljanih v oljarne precej nižji”, še pove Podgornikova.
Količinsko vendarle solidna letina
Čeprav so oljke v letu 2025 obilno cvetele in napovedovale izjemen pridelek, so omenjene okoljske razmere nekoliko zmanjšale pridelek. “Kljub vsemu so vremenske razmere v avgustu in septembru z razliko od lanskega leta, ko je izrazit sušni stres v obdobju lipogeneze (avgust 2024) bistveno zmanjšal sintezo in kopičenje olja v plodovih, omogočile optimalne razmere za nastajanje olja v plodovih, kar je zagotovo pripomoglo h količinsko solidni letini”, nam še pojasnijo na Inštitutu.
Kaj pa kakovost?
Vremenske razmere in napadi škodljivcev nedvomno vplivajo na poškodovanost plodov, kar se neposredno odraža na kakovosti olja, saj sta osnovna parametra za določanje kakovosti (vsebnost prostih maščobnih kislin (kislost) in senzorična ocena olja) v veliki meri odvisna od poškodovanosti predelanih plodov. “Iz do sedaj analiziranih 84 vzorcev oljčnega olja je razvidno, da so se vrednosti prostih maščobnih kislin (kislosti) gibale od 0,08 do 0,30 ut. %. Te vrednosti so pokazatelj dobre kakovosti olja, ki pa jo je potrebno potrditi še vsaj s senzorično analizo”, pojasnjujejo na Inštitutu in dodajo, da so pri prvih senzoričnih analizah opazili razlike v sadežnosti med nefiltriranimi in filtriranimi olji, intenzivnosti sadežnosti so bile po njihovih besedah pri nefiltriranih vzorcih nižje. “Senzorična analiza je pomembna, ker se lahko kljub nizki kislosti pojavijo senzorične napake zaradi oksidacijskih in fermentacijskih procesov”, še povejo.
Kaj še spremljajo?
Sicer pa v okviru javne službe iz oljkarstva v odvzetih vzorcih v oljarnah spremljajo tudi vsebnosti oleinske in linolne kisline. Visoka vsebnost oleinske kisline ima poleg antioksidantov veliko vlogo pri varovanju olja pred oksidacijskimi procesi. Prvi rezultati vsebnosti oleinske kisline se gibljejo od 71,8 % do 77,7 ut. %, oksidacijsko manj stabilne (to pomeni, da se olje lahko hitreje spremeni, če ni pravilno shranjeno) linolne kisline pa med 3,6 in 7,4 ut. %. Oljčna olja vrhunske kakovosti z zaščiteno označbo porekla Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre morajo poleg nizke kislosti in dobre senzorične ocene zagotoviti tudi visoke vsebnosti oleinske kisline (mejna vrednost za oleinsko kislino: ≥ 72 ut. %) in nizke vsebnosti linolne kisline (mejna vrednost za linolno kislino ≤ 8 ut. %).
26. november – svetovni dan oljke
Simbolično se oljkarska sezona konča 26. novembra, ko obeležujemo svetovni dan oljke. Ta dan je UNESCO razglasil leta 2019 na pobudo Mednarodnega sveta za oljke. Namen dneva je poudariti kulturni, okoljski in gospodarski pomen oljčnega drevesa kot simbola miru, modrosti in trajnosti. Ob tem se spodbuja tudi varovanje oljčnih nasadov in ohranjanje oljkarstva kot pomembnega dela mediteranske dediščine.
Mlado oljčno olje
V tednu pred tem bo potekala prireditev Mlado oljčno olje. Dogajanje se sicer začenja že 18. novembra, ko bodo pripravili razstavo mladih oljčnih olj in med njimi razglasili zmagovalca. Vse skupaj pa bo sklenila še javna tribuna. Obenem bodo vse do 12. decembra v nekaterih gostilnah v koprski občini ponujali jedi, ki jim bodo zagotovili spremljavo letošnjega svežega oljčnega olja.







