Kakšno podnebje nas v Sloveniji čaka čez 60 let?

Si lahko predstavljate, kakšno bo podnebje v Sloveniji čez 50 ali 60 let? Ta interaktivni zemljevid nam daje vpogled v to, kaj nas čaka v prihodnosti.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Podnebne spremembe, o katerih se veliko govori, so že občutne. Vreme nas iz dneva v dan preseneča, bodisi z visokimi temperaturami, obilnim dežjem ali drugimi vremenskimi nevšečnostmi.

Čeprav je znanstvenikom vse težje napovedati, v katero smer se bo podnebje spreminjalo, interaktivni zemljevid, ki so ga izdelali na Univerzi v Marylandu, daje vpogled v to, kaj bi nas lahko čakalo čez 60 let. Pričakuje se namreč, da bo več kot polovica planeta do konca tega stoletja prešla v nove podnebne cone. Tako bo sever Evrope postal toplejši in sušnejši, medtem ko bo Mediteran poleti postal območje, ki se mu je treba izogibati.

Kakšna poletja se nam obetajo v slovenski Istri?

Če vam je v teh dneh preveč vroče, interaktivni zemljevid kaže, da bodo leta 2080 na teh območjih izrazito toplejša. “Pričakuje se, da bojo zaradi povečanih emisij poletja v Kopru Za zime se pričakuje, da bodo toplejše za 4,5 stopinje Celzija.” Podobno podnebje, kakršno nas čaka danes, ima severni del Albanije, v kraju z imenom Vukatane. Tja morate potovati, če želite občutiti temperature in podnebje, ki nas čakajo čez 60 let.

Aplikacija nam omogoča tudi vpogled v to, kakšna bodo poletja, če zmanjšamo emisije. Po teh podatkih bi lahko znatno zmanjšali spremembe, ki bi lahko sicer, če nadaljujemo s trenutnim tempom, ogrozile življenje na teh območjih v prihodnosti.

 

Kaj pa slovenska mesta?

Na interaktivnem zemljevidu lahko preverimo tudi nekatera slovenska mesta. Kako je torej z Ljubljano?

Za leto 2080 se v Ljubljani napoveduje dvig temperature za 6,9 stopinj Celzija. Prav tako se pričakuje, da bodo zime toplejše za 5,1 stopinje Celzija in suhe za 6,1 %. Podnebje, ki nas čaka v prihodnosti, če ne zmanjšamo emisije onesnaževal, bo podobno tistemu, ki ga danes poznamo v Lombardiji.

Maribor, Celje, Kranj prav tako pričakujejo približno od 6,5 do 7,5 stopinj Celzija toplejša poletja, pa tudi toplejše zime z manj padavinami.

Oglejte si interaktivni zemljevid TUKAJ.