Katera vrtna opravila nas čakajo v maju?

Deli novico s tvojimi prijatelji

April se je poslovil. Pričakovali smo, da bodo padavine nadoknadile pomanjkanje vode februarja in marca. Dež še prihaja, zato bomo s polno paro delali v našem vrtu. V zelenjavnem vrtu sadimo na veliko, tudi v zeliščnem vrtu se rastline lepo razvijajo, v sadnem vrtu imamo na razpolago že nekatere plodove. Maj je mesec, v katerem se zemlja že lepo segreva, vegetacijski ciklusi se lepo odvijajo in so lepo vidni.

 

V zelenjavnem vrtu sejemo na stalna mesta melone, lubenice, bučke, kumarice. Ker so ponavadi temperature že višje in stabilne, lahko posejemo v začetku maja fižol. V začetku maja so že pogoji, da lahko brez bojazni, da bo mraz, sadimo večino plodovk. Temperature ne bodo več vplivale na paradižnike, jajčevce, paprike, feferone…  Sadike je dobro nakupiti v specializiranih trgovinah, ker so tam rastline pravih sort, zdrave in s kakovostno razvito koreninsko grudo. Pri sajenju mora biti teren primerno prekopan in pognojen, preden začnemo saditi. Pripravimo sadilno jamico, ni nam potrebno gnojiti, ker smo že pri pripravi terena dodali vse hranilne snovi. Pri nas je velikokrat poleti močna suša, zato tistim, ki nimajo napeljanega namakanja, priporočamo, da dodajo v sadilne jame gel, ki zadržuje vlago, dobavljivo tudi na slovenskem tržišču.  V celotnem rastnem obdobju moramo poskrbeti  tudi za dognojevanje,  da rastline ne ostanejo brez hranilnih snovi.

 width=

Zeliščni vrt je maja že lepo razvit. V specializiranih trgovinah je še vedno na razpolago precej sadik, s katerimi bi lahko razširili ali pa tudi samo dopolnili naše zeliščne gredice. Nekatere rastline na naših zeliščnih gredicah nas obdarjajo s svojim cvetjem,  ognjič nam s svojo oranžno rumeno barvo polepša dneve, prav tako nas v istih barvah razveseljuje svetlin, rožmarin nas obdarja z modrimi  cvetovi  že vse  zimsko obdobje. Pričenja se obdobje intenzivnega nabiranja zelišč, zato se moramo držati  določenih pravil. Pomembno je, da vemo, katere rastline pobiramo, da nabiramo le količine za svojo potrebo, da naberemo količino največ za eno leto, da preverimo, katere dele rastlin se pobira in da  po koncu na rastišču ni vidnega razdejanja za nami. Pomemben je tudi postopek shranjevanja.

V sadnem vrtu nas maj začnejo obdarjati s plodovi češnje in jagode. Opravila v sadnem delu vrta  so košnja in zaščita rastlin  pred boleznimi in škodljivci.  Enako velja tudi za vinsko trto in oljčne nasade.  Pozorno opazujem rast in razvoj rastlin in hitro ukrepamo, če pride do  bolezni ali napada škodljivcev.

 

V okrasnem vrtu nas svojim cvetjem obdarjajo grmovnice, trajnice, vrtnice. V vseh specializiranih prodajalnah je precej kakovostnih,  lepih  rastlin, primernih za sajenje v tem obdobju. Ena takih je VRTNARIJA MOŠKON  iz Parecaga. Pri njih najdete široko ponudbo enoletnic, strukturnih rastlin s svojim cvetjem do prvih zimskih dni, primernih za zasaditev korit, gredic, pokopališč. Če ste neodločni, vam v VRTNARIJI MOŠKON lahko tudi svetujejo pri izbiri rastlin. Pri njih je izbor zelo velik:  salvie, begonije, bidensa, bršljank, dipladenij, okrasnih kopriv, portulakov,… V ponudbi imajo tudi veliko rastlin, posajenih v obešankah.  Oskrba je zelo pomembna, če želite  imeti lepe cvetoče balkone ali gredice, zato moramo pravilno zalivati in dognojevati, da nas bo cvetje razveseljevalo do prvega močnega mraza.

 

Sašo Mejak