Katerih vrst kruha se je treba izogibati?

Kruh je za mnoge nepogrešljiv del vsakodnevne prehrane, saj ponuja hiter in enostaven vir ogljikovih hidratov. Vendar pa ni vsaka vrsta kruha enako zdrava. Nekateri, še posebej tisti, narejeni iz rafiniranih mok in z veliko dodanega sladkorja, lahko negativno vplivajo na prebavo in prispevajo k pridobivanju teže. Takšni kruhi običajno ne vsebujejo pomembnih hranil in vlaknin, kar povzroča hitre skoke ravni sladkorja v krvi in težave s prebavo.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Nutricionistka in dietetičarka Lisa Richards je izpostavila, katere vrste kruha bi morali jesti manj ali, še bolje, popolnoma izogibati.

 Dve vrsti kruha povzročata prebavne težave in pridobivanje teže

Kot prvo vrsto kruha, ki se ji je treba izogibati, Richards izpostavlja beli kruh. Kot poroča She Finds, je ta vrsta kruha narejena iz rafinirane moke, iz katere so med obdelavo odstranjeni otrobi in kalčki, ta proces pa odstrani večino vlaknin.

Vlaknine so ključne za zdravo prebavo, saj dodajo volumen blatu in pomagajo hrani, da potuje skozi prebavni trakt. Brez dovolj vlaknin bi lahko doživeli zaprtje in druge prebavne težave. Na splošno lahko uživanje kruhov z malo hranil povzroči slabo prehrano, kar povzroči, da se počutite manj siti in ste bolj nagnjeni k prenajedanju. Ta pomanjkanje sitosti lahko prispeva k pridobivanju teže.

Beli kruh, ki se pogosto uporablja za sendviče, je najslabša oblika kruha za uživanje iz mnogih razlogov, predvsem zaradi svojih vnetnih učinkov. Predelani izdelki, kot je ta, so bili rafinirani, kjer so vlaknine in koristna hranila odstranjeni, morda pa so zamenjani s sintetičnimi različicami,” pojasnjuje Richards.

Prav tako je izpostavila, da se je treba izogibati tudi sladkim kruhom. Sladkani kruhi vsebujejo dodane sladkorje, ki lahko povzročijo hitre skoke ravni sladkorja v krvi. Ti skoki lahko vodijo do povečane proizvodnje inzulina, kar spodbuja shranjevanje maščob in lahko sčasoma privede do inzulinske odpornosti. Visok vnos sladkorja je prav tako povezan z vnetji, kar lahko vpliva na zdravje črevesja in prispeva k prebavnim težavam.

Dietetičarka opozarja, da je rafinirani sladkor v kruhu “škodljiv iz mnogih razlogov, saj je močno vneten in je vir hrane za slabe bakterije v črevesju. Dalj časa ko jeste prehrano bogato s sladkorjem, bolj postane vaše telo odporno na učinke inzulina pri zniževanju krvnega sladkorja.”

Redno uživanje takšnih vrst kruha lahko poveča vnetja in povzroči pridobivanje teže. Poleg tistih, ki se jim je treba izogibati, pa obstajajo tudi vrste kruha, ki bi jih morali pogosteje uživati. Nutricionistka Christine VanDoren za She Finds izpostavlja, da bi se na našem jedilniku pogosteje morale znajti te tri vrste kruha: rženi kruh, polnozrnat kruh in kruh iz kislega testa.