Kava naša vsakdanja: Kako jo pijejo Italijani?

Čeprav je razširjeno prepričanje, da se Italijani prebujajo z espressom – se vsi močno motijo. Sosedje namreč običajno začnejo dan s kavo, ki vsebuje mleko, kot sta kapučino ali latte macchiato, in si pogosto zraven privoščijo še kakšno sladico. Kava je za Italijane zelo pomembna.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Čeprav kava izvira iz Etiopije, če bi morali izbrati državo, ki bi ji dali vzdevek “dežela kave”, bi vam verjetno prva prišla na misel Italija. Po celotnem “škornju” je namreč vseprisotna, predstavlja način življenja, in hej, to lepo navado pitja kave smo podedovali tudi pri nas.

Toda kako Italijani pravzaprav uživajo v kavi? Kaj je sprejemljivo in kaj bogokletno, kot je na primer dajanje ananasa na pico ali posipanje naribanega parmezana po rižoti z morskimi sadeži? Želite uživati ​​v kavi kot Italijani? Potem preprosto sledite nasvetom v tem besedilu.

Čeprav mnogi mislijo, da se Italijani prebujajo z espressom – se vsi močno motijo. Sosedje namreč običajno začnejo dan s kavo, ki vsebuje mleko, kot sta kapučino ali latte macchiato, in si pogosto zraven privoščijo še kakšno sladico.

kava

Ko dan napreduje, natančneje okoli 11. ure dopoldne, se začne z naročanjem espressa, katerega moč bi vam morala dati dovolj energije za preostanek dneva. Čeprav bo natakarju jasno, če pri naročilu rečete espresso, bo, če ste v italijanskem mestu, dovolj, da rečete “un caffe”, saj je jasno, da se to ime nanaša izključno na espresso.

Seveda po 11. uri dopoldne ni “prepovedano” naročiti recimo macchiata, glede na to, da gre za kavo z zelo malo mleka. In tem drugim kavam z več mleka se na splošno izogibamo.

Kava “ai piedi”

Seveda Italijani pogosto pijejo kavo, tako kot mi – v znanih kavarnah z znanimi ljudmi. Tako natakar pogosto že ve, kdo kaj pije, kava pa se pogosto pije (kar pri nas ni v navadi) stoje (ali “ai piedi”), kar je ceneje in veliko hitreje. In če že vlečemo vzporednice, recimo, da se pri nas ljudje kar nekaj časa zadržujejo na kavi, medtem ko Italijani ne postavajo, pač pa spijejo kavo in gredo naprej.

kava

Če se znajdete v nekaterih delih Italije, lahko poskusite nekaj netipičnih kav. V Milanu naročite marocchino (kapučino, kjer dno skodelice najprej posujejo s kakavom), v Neaplju pa vam bodo z veseljem postregli espresso z lešnikovo kremo. V Torinu pa lahko poskusite bicerin (kombinacijo espressa, vroče čokolade in mleka, postreženo v stekleni skodelici).

Dodajmo še, da lahko na Italijane pomislite vsak dan, če imate doma aparat za kavo. Prvo napravo je izdelal Angelo Moriondo leta 1884, 17 let pozneje pa jo je še izboljšal Luigi Bezzera. Tudi če nimate aparata, morda pijete kavo iz moke, ki jo je leta 1933 izumil Alfonso Bialetti. Vsak, ki pije na ta način, je verjetno vsaj enkrat srečal moko Bialetti, ki je še danes najbolj znana znamka moke.