Kazensko ovadeni goljuf z območja PU Koper

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Koper so v septembru 2023 zaključil večmesečno zahtevno policijsko preiskavo več kaznivih dejanj goljufije (po 3. odstavku 311. člena Kazenskega zakonika).

Deli novico s tvojimi prijatelji

Z zbiranjem obvestil in dokazov, pri katerem so koprski kriminalisti v okviru čezmejnega policijskega sodelovanja izmenjevali koristne podatke tudi z italijansko policijo, je bilo ugotovljeno, da so se najmanj trije osumljenci, eden z območja Slovenije (star 40 let) in dva z območja Italije (stara 52 in 31 let), združili, da bi goljufali in na različne načine, vključno z odzivanjem na zasebne oglase prodaje dražjih motornih vozil, navezali stike z več osebami iz Slovenije.

V nadaljevanju so storilci te osebe, z namenom protipravne pridobitve premoženjske koristi, z lažnim prikazovanjem dejanskih okoliščin, točneje pod pretvezo domnevne želje po medsebojnem poslovnem sodelovanju, obljubami določenih koristi in namere za menjavo denarja – bankovcev večjih vrednosti z bankovci manjših vrednost, spravili v zmoto in jih s tem zapeljali. Osebe so jim namreč na škodo svojega premoženja na območju Italije izročile denar v obliki gotovine velikih zneskov, katerega pa, navkljub večkratnim obljubam, osumljenci niso zamenjali, niti ga osebam vrnili.

S kaznivimi dejanji so ji storilci oškodovali v skupnem znesku več 100.000 evrov.

Policijska uprava Koper nadaljuje zbiranje obvestil in dokazov glede drugih podobnih kaznivih dejanj, kot tudi z odkrivanjem morebitnih dodatnih tovrstnih kaznivih dejanj oz. storilcev ter oškodovancev le-teh.

Koprski kriminalisti občane pozivajo k s skrbnem samozaščitnem ravnanju ob morebitnih stikih  z neznanimi osebami, ki bi izkazovale namere za medsebojno sodelovanje podobno opisanemu, v izogib oškodovanju s tovrstnimi kaznivimi dejanji.

Za takšna kazniva dejanja goljufije je zagrožena kazen do 8 let zapora, so še navedli na koprski policijski upravi.