Deli novico s tvojimi prijatelji

Vrt v juniju

 

Mesec maj nam je postregel z deževnimi dnevi in temperaturnim nihanjem. Posajene rastline so tako doživele kar nekaj stresnih situacij, zato moramo poskrbeti, da si hitro opomorejo. Uporabimo lahko doma pripravljene pripravke za krepitev rastlin iz bezga, njivske preslice ter rmana ali pa kupimo pripravke z izvlečki morskih alg, sojinega lecitina in aminokislin.

 

Škropljenje lahko opravimo večkrat, da rastline pridobijo na kondiciji. Kasneje pa lahko pripravke uporabljamo v sušnih obdobjih, da rastline postanejo bolj trpežne.

 

V juniju se na naših gredicah odraža, kako aktivni smo bili v aprilu in maju. Gredice bi nas morale razveseljevati z bogatim pridelkom solate, paradižnikov, bučk, redkvic, blitve, melancanov, paprik in kumaric.

 

V začetku meseca lahko posadimo še lubenice in melone, ki imajo rade pognojeno posteljico in v času vegetacije zahtevajo precej vode. Pri paradižnikih začnemo z odstranjevanjem zalistnikov. Na prostih gredicah lahko začnemo s sajenjem rastlin za jesensko obdobje. Posejemo lahko poletne radiče, endivijo, posadimo listnati in brstični ohrovt, zelje ter por. Problem v zelenjavnem vrtu lahko predstavljajo polži, zato moramo vrt opazovati in se jih znebiti preden nam naredijo preveliko škodo.

 

V zeliščnem vrtu je veliko rastlin, ki se bohotijo v vsej svoji lepoti. Primeren čas za nabiranje zelišč je dopoldan, po rosi in popoldan, ko vročina popusti. Rastlin nikoli ne nabiramo takoj po dežju, saj je takrat nivo učinkovin zelo nizek. Pomembno pri nabiranju je tudi, da naberemo le toliko, kolikor potrebujemo, ter s prekomernim nabiranjem ne škodujemo rastišču. Rastline, primerne za nabiranje, so rman, šetraj, melisa, meta, njivska preslica, trpotec, materina dušica, vinska rutica in pelin. Če na naših rastlinah opazimo kakšne bolezni ali škodljivce, za zatiranje na njih uporabimo ekološke pripravke.

Sadno drevje nas že obdarja s plodovi.

 

Češenj, kar jih je ostalo po slabih vremenskih razmerah, smo se že najedli. Proti koncu meseca bomo iskali še marelice. Razveseljevale nas bodo tudi maline, borovnice in ribez. Ribez je že stoletja stalnica v naših vrtovih, ki pa je v zadnjem obdobju vse manj razširjen. Še najbolj pogosti so rdeči, beli (mutant rdečega) in črni ribez, ki je najbolj pozen. Vzgoja ribeza ni zahtevna in nas z malo truda bogato nagradi. Sadež je odličen, saj vsebuje veliko C vitamina C, lahko pa ga uporabimo za marmelade, napitke in sirupe.

 

Okrasni vrt je odet v paleto barv, s katerimi ga krasijo cvetovi, listi in poganjki naših rastlin. V gredice lahko še vedno dodamo enoletnice, po katere se odpravimo v VRTNARIJO MOŠKON na Parecag. Pri njih dobite najrazličnejše rastline za to obdobje, kot so krasule, vinke, gaure, portulaki in japonske kofeje. Zanimive za poletno obdobje so tudi obešanke, posajene z različnimi portulaki in fuksijami. Če ste neodločeni, vam lahko svetujejo in s skupnimi močmi pridete do prelepih cvetočih kreacij.

 

Za travnate površine skrbimo z redno košnjo in dognojevanjem. Pomembna je višina košnje. Če kosimo prenizko, se rastline dosti težje obnavljajo in izgled ni takšen, kot smo si ga želeli. Urnik košnje prilagodimo vremenskim razmeram – bolj kot je deževno, pogosteje je treba kositi. V suhih obdobjih ne smemo pozabiti tudi na namakalni sistem.

 

Sašo Mejak