Ko zadiši po babičini kuhinji: pita s češnjami

Imate radi češnjeve sladice? Potem morate poskusiti starinsko pito s češnjami!

Deli novico s tvojimi prijatelji

Če spadate med ljubitelje sladic s češnjami, potem morate nujno pripraviti starinsko različico priljubljene češnjeve pite. Klasično krhko testo v kombinaciji s sladkimi in sočnimi češnjami vas zagotovo ne bo razočaralo. Recept za to priljubljeno sladico najdete spodaj.

Recept: Češnjeva pita

Sestavine:

  • 300 g gladke moke

  • 150 g masla

  • 1 žlica kisle smetane

  • 1 manjše jajce

  • 50 g sladkorja

  • 300 g očiščenih in razpolovljenih češenj

Priprava:

  1. Češnje operite, razpolovite in jim odstranite koščice. Ker so že same po sebi dovolj sladke, jim ni treba dodajati sladkorja. Če pa imate raje bolj sladek nadev, lahko po želji dodate 1 žlico sladkorja.

  2. Moko zmešajte s sladkorjem. Hladen maslo narežite na manjše kocke in ga dodajte v moko. Nato ga s prsti hitro nadrobite, da dobite teksturo krušnih drobtin. Namesto ročnega dela lahko uporabite tudi multipraktik ali sekljalnik.

  3. Dodajte jajce in kislo smetano ter zamesite testo v gladko kepo. Razdelite ga na dva dela, vsak del ovijte v plastično folijo. Enega shranite v hladilnik za eno uro, drugega pa dajte v zamrzovalnik.

  4. Po eni uri iz hladilnika vzemite prvi del testa in pečico segrejte na 180 °C. Testo razvaljajte na pomokani površini in ga s pomočjo valjarja prenesite v pekač. Testo rahlo pritisnite ob robove in ga prebodite z vilicami, da se med peko ne bo napihovalo. Pecite približno 15 minut, dokler ne postane zlato rumeno.

  5. Nato pito vzemite iz pečice in po testu enakomerno razporedite pripravljene češnje.

  6. Vzemite drugi del testa iz zamrzovalnika in ga naribajte po češnjah.

  7. Pito vrnite v pečico in pecite še 20 do 30 minut pri 180 °C – oziroma dokler površina ne dobi lepe zlato-rumene barve.