»Navdušeni smo, da smo v restavraciji KOGO ohranili priporočilo Michelina, pomembno nagrado Michelin Selection, ki nas uvršča med najboljše gostince v Sloveniji,« je po včerajšnji podelitvi Michelin Guide Slovenija za leto 2024 povedal Marko Kozel, vodja restavracije, v kateri kreativne istrske dobrote ustvarja chef Tilen Župevec. Nagrado razumejo kot potrdilo ustvarjenih novosti zadnjega leta in kot izziv za doseganje naslednje Michelinove stopničke.
KOGO že drugo leto z Michelin selection
Restavracija KOGO je drugo leto zapored prejemnica Michelin selection priznanja, ki pomeni zagotovilo za kulinarične posebnosti, skrbno pripravljen in dober obrok. V zadnjem letu so, kot pravijo v Kogu, gradili predvsem na posebnostih njihove ponudbe, ki že vse od prvih dni prepleta avtentične lokalne in tradicionalne recepture z modernim, inovativnim pridihom chefa Tilna Župevca.
»V restavraciji KOGO dihamo in ustvarjamo družno, kot ekipa, kar se vedno znova odraža v odličnosti naših krožnikov – ponovno pa to potrjuje tudi priznanje Michelina,« še pravi Kozel in dodaja:»V zadnjem letu smo naš meni večkrat osvežili, dodali nove, bolj drzne okuse in s tem utrdili posebnost naše vloge v gastronomiji Primorske regije. Letošnje priznanje je zato še posebej pomembno, saj potrjuje, da naša kulinarika nenehno napreduje. S ponosom smo eden redkih ponudnikov, ki so bili prepoznani po ustvarjanju jedi po istrskem vodilu in najvišjih kriterijih oziroma standardih.«
KOGO je vnesel poseben ritem
Za prejem nagrade ustvarjalcem Koga, ki sicer deluje pod okriljem Vinakoper, čestita tudi direktor Vinakoper Borut Fakin. »Restavracija Kogo je na našo lokacijo vnesla poseben ritem in spodbudila dinamiko ter življenje vseh nas. Mladostna energija chefa, njegovi praktično vsakodnevni izzivi, v katerih išče idealen spoj kulinarike in vina, pa tudi vztrajnost pri odkrivanju novih, presežnih okusov, ter prodorna vizija Marka Kozla in sopartnerja Aljoša Mlinarja se nedvomno odražajo tako v zadovoljnih gostih, ki se vztrajno vračajo na dnevna kosila ali degustacijske večere. Pa tudi v navdušenju in nasmehih vseh, ki obiščejo naše dogodke in ob odličnih vinih Vinakoper spoznavajo najboljše istrske dobrote restavracije Kogo. Čestitke celotni ekipi!«
In kaj pravi mladi chef?
In kaj na ponovno priznanje pravi mladi chef Tilen Župevec, se v naslednjem letu spogledujete s prvo zvezdico?
“Mislim, da že kar uspešno izpolnjujemo vodilo restavracije Kogo, da postanemo istrsko stičišče kulinarike in vina za vse goste. To pomeni, da moramo zadovoljiti široko paleto okusov in zahtev in ponujati vse od kosil do zaključenih družb, kulinaričnih delavnic itd. Da smo prišli do te točke danes, smo že zelo počaščeni in zadovoljni in v kolikor nas bo Michelin prepoznal s podobnim načinom delovanja, da smo primerni za 1 ali več zvezdic, jo bomo seveda odprtih rok pozdravili in sprejeli.”