Ko pustite mešanico za palačinke vsaj pol ure stati v hladilniku, v bistvu dajete sestavinam čas, da se združijo.
Moka vpije tekočino, gluten se sprosti in zračni mehurčki se enakomerno porazdelijo. Rezultat so mehkejše palačinke, ki se ne bodo strgale ali prijemale ponve.
Hlajenje mešanice tudi upočasni razvoj glutena, kar preprečuje gumijasto teksturo in naredi palačinke bolj mehke in okusne.
Kako to vpliva na mešanico za palačinke?
Če začnete peči takoj, je lahko mešanica preveč živahna – neenakomerno gosta in polna zračnih žepov. Po 30 minutah do dveh urah v hladilniku se mešanica stabilizira, lepo razporedi po pekaču, ne poka in se enakomerno speče.
Hlajenje poglobi okuse. Jajca, mleko in moka se bolje združijo, dodatek malo vanilije, limonine lupinice ali cimeta pa naredi te okuse bolj izrazite in naravne.
Kako dolgo naj se mešanica hladi?
Vsaj 30 minut v hladilniku, idealno pa uro do dve. Če mešanico pustite čez noč, jo vzemite iz hladilnika vsaj 10 minut pred peko, da se ogreje in malo razvije.
Če se zmes preveč zgosti, preprosto dodajte žlico ali dve mleka. Zmes pripravite večer prej in jo pustite čez noč v hladilniku. Zjutraj boste brez večjih težav imeli popolnoma pripravljeno osnovo za palačinke.
Boljše od sladkih? Pripravite slane palačinke iz pečice, zelo preprosto je