Koliko kave je potrebno spiti za boljše delovanje možganov

Koliko skodelic kave dnevno spijete?

Deli novico s tvojimi prijatelji

Raziskava izvedena v Nemčiji kaže, da različne količine zaužite kave vplivajo na strukturo možganov. Prvi rezultati nakazujejo, da bi določeno število skodelic dnevno lahko pozitivno vplivalo na možgane. Kava je, v pravih količinah, dokazano dobra, zlasti za možgane.

Študija, izvedena v Hamburgu v Nemčiji, je nedavno preučila možgane več kot 2000 ljudi, starih od 45 do 74 let. Primerjala je štiri skupine ljudi, ki so redno pili manj kot 1 skodelico kave na dan, 1-2 skodelici na dan, 3-4 skodelice na dan, 5-6 skodelic kave na dan. Študija je ugotovila, da tisti, ki redno pijejo tri do štiri skodelice kave na dan, imajo najmočnejšo strukturo možganov glede na več dejavnikov, vključno s ohranjeno kortikalno debelino, ki je splošno povezana z višjo inteligenco.

Ugotovljeno je bilo, da se izboljšanje povečuje od tistih, ki niso pili kave, do tistih, ki so jo pili več.  Dokazano je, da kava upočasnjuje kognitivni upad in potencialno zmanjšuje tveganje za Parkinsonovo in Alzheimerjevo bolezen. Poleg tega je meta-analiza učinkov kave na zdravje iz leta 2017 pokazala, da kava zmanjšuje pogostnost kardiovaskularnih in drugih bolezni, pa tudi nevroloških, presnovnih in jetrnih stanj. Čeprav niso vse te študije raziskale natančno število skodelic, nekatere kažejo na prag treh do štirih skodelic za optimalno korist.

Priporočljivo je, da ne uživate kofeina, če občutite tresenje, tesnobo ali hitro bitje srca. Drugi načini za vsakodnevno podporo zdravju možganov vključujejo dajanje prednosti spanju, aktivnostim in učenju novih stvari.