Vsak prvi petek v avgustu ljubitelji piva po vsem svetu praznujejo mednarodni dan piva. Leta 2007 so ga prvič obeležili v ameriški Kaliforniji, danes pa je razširjen že v več kot 80 državah. Dan je namenjen slavljenju piva kot ene najstarejših in najbolj razširjenih pijač, izkazovanju hvaležnosti pivovarjem in natakarjem ter spodbujanju prijateljskega druženja ob kozarcu hladne pijače.
Pivo ima dolgo zgodovino – prve zapise o njegovem varjenju najdemo že v sumerski civilizaciji pred več kot 5.000 leti. Danes pa predstavlja tudi pomembno gospodarsko panogo, predvsem v državah z močno pivovarsko tradicijo, kot so Nemčija, Belgija, Češka in tudi Slovenija.
Ali je pivo lahko tudi zdravo?
Zmerno uživanje piva lahko, po mnenju nekaterih strokovnjakov, ponudi tudi določene zdravstvene koristi. Vsebuje antioksidante, vitamine skupine B, topne vlaknine in nekatere minerale, kot je silicij, ki je povezan z zdravjem kosti. Pivo z nizko vsebnostjo alkohola ali brezalkoholno pivo naj bi imelo celo protivnetne učinke in lahko pripomore k hidraciji po športni aktivnosti.
Vendar je ključno ravno zmerno uživanje – to pomeni eno pivo (3–5 dcl) dnevno za ženske in do dve za moške. V nasprotnem primeru lahko pozitivni učinki hitro izginejo.
Kaj pa, ko pretiravamo?
Kljub svoji priljubljenosti in dolgoletni tradiciji pretirano uživanje piva prinaša številna tveganja. Visok vnos alkohola lahko vodi v odvisnost, težave z jetri, povečanje telesne mase, težave s srcem in celo duševne motnje. Poleg tega alkohol zmanjšuje sposobnost presoje in lahko vpliva na odnose ter produktivnost.
Zato je pomembno, da tudi na dan, ko praznujemo to priljubljeno pijačo, ne pozabimo na odgovornost. Kozarec piva v družbi prijateljev je lahko prijeten, a meja med užitkom in škodo je tanka.
Naj bo današnji mednarodni dan piva priložnost za spoštovanje pivovarske umetnosti, spomin na bogato kulturno dediščino – in opomnik, da sta zmernost in odgovornost vedno najboljši sopivci.