Priljubljene diete pogosto priporočajo izločitev sladkorja in ogljikovih hidratov, vendar niso vsi sladkorji enaki. Veliko živil vsebuje naravne sladkorje. Na primer, sadje vsebuje fruktozo, mlečni izdelki pa laktozo.
Dodani sladkorji se dodajo hrani bodisi med predelavo bodisi med pripravo hrane – kot je na primer dodajanje medu v žitarice.
Prekomerno uživanje dodanega sladkorja je povezano z različnimi stanji, kot so sladkorna bolezen tipa 2, srčne bolezni in karies, vendar to ne pomeni, da bi morali popolnoma izključiti sladkor iz prehrane. Pomembno je, da pazimo na vnos sladkorja in upoštevamo, katera živila lahko vsebujejo presenetljive količine sladkorja.
Kakšne so priporočene količine?
Čeprav ne obstajajo natančna priporočila glede količine naravnega sladkorja, ki ga lahko zaužijemo, pa obstajajo smernice glede dodanih sladkorjev. Po raziskavah, objavljenih na portalu Health, Američani povprečno zaužijejo 13 % svojih kalorij iz dodanega sladkorja, kar je več od trenutno priporočene količine.
Dietetične smernice za Američane priporočajo odraslim, da omejijo dodane sladkorje na največ 10 % skupnega dnevnega vnosa kalorij.
Za primerjavo, če zaužijete 2000 kalorij na dan, smernice priporočajo omejitev vnosa dodanega sladkorja na 12 žličk (50 gramov) dnevno.
Ameriško združenje za srce (AHA) ima ambicioznejše smernice. Priporočajo, da odrasli omejijo dodane sladkorje na največ 6 % svojih dnevnih kalorij, kar pomeni 6-9 žličk oziroma približno 30 gramov sladkorja, če je prehrana 2000 kalorij.
Za otroke so priporočila še strožja. Po smernicah Ameriške akademije pediatrov dojenčki, mlajši od dveh let, ne bi smeli uživati nobenih dodatnih sladkorjev, medtem ko otroci in najstniki, starejši od dveh let, ne smejo zaužiti več kot 6 žličk (25 gramov) na dan.
Sladkor ni nujno slaba stvar, vendar je pomembno, da spremljamo njegov vnos in pazimo na dodane sladkorje v prehrani. S spremljanjem teh smernic lahko uživamo v sladkem, hkrati pa ohranjamo svoje zdravje.