Komu je podeljena titula Županovega olja in vina v Izoli?

V okviru Zlate oljčne vejice, festivala, ki je potekal 16. februarja v Hrvatinih, je bilo že tradicionalno izbrano najkakovostnejše oljčno olje, medtem ko je strokovna komisija v Kmetijsko gozdarskem zavodu Nova Gorica 22. maja ocenjevala in izbrala najboljše vino. Županovo olje in vino predstavljata Občino Izola in bosta služila v protokolarne namene leto dni. Župan Milan Bogatič je nocoj na Manziolijevem trgu slovesno sprejel nagrajence. Izola je bila danes v znamenju 20. Praznika oljk, vina in rib.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Na javni natečaj za izbor županovega vina se je letos prijavilo šest izolskih vinarjev. Petčlanska strokovna ocenjevalna komisija, ki ji je predsedovala Tamara Rusjan, je izbirala med 11 vzorci belih in rdečih vin. Naziv Županovo vino Občine Izola za leto 2024 si je prislužila Tina Markovič  iz  Vinske kleti Markovič za malvazijo letnika 2023, drugo nagrado pa sta si razdelila Aleš Gregorič – Vinska klet Gregorič za refošk 2023 RE in Matej Zaro – Zaro Wines za bio rumeni muškat letnika 2020.

Ocenjevanje oljčnega olja letnika 2023 je potekalo v sodelovanju z  Društvom oljkarjev Slovenske Istre in Znanstveno raziskovalnim središčem Koper. Dvanajstčlanska komisija izšolanih nacionalnih senzoričnih ocenjevalcev županovega olja na čelu s predsednico dr. Mileno Bučar Miklavčič je med 11 vzorci pridelovalcev iz Izole največje število točk in s tem priznanje za Županovo oljčno olje Občine Izola za leto 2024 podelila Martini Veršnik z Ekološke družinske kmetije Olea d’istria za ekstra deviško oljčno olje maurino. Drugonagrajeno je ekstra deviško oljčno olje belica Marka MarancinaOljkarstvo Marancin. Tretja nagrada pa znova pripada Martini VeršnikEkološke družinske kmetije Olea d’Istria za vzorec ekstra deviškega oljčnega olja Izolan.

Letošnji  jubilejni Praznik oljk, vina in rib, ki je zaradi slabega vremena potekal samo danes, v soboto, 1. junija, že od 15. ure dalje, je v Izolo privabil številne obiskovalce. Ljubljanska ulica in  Manziolijev trg sta bila vse do polnoči polna stojnic;  približno 50 jih je bilo in na njih so omogočali degustacije in nakup vina, olja ter drugih značilnih lokalnih pridelkov in izdelkov: sira, domačih sladic, čokolade, namazov, testenin, tartufov, vložene zelenjave in sadja, medu… Kupiti je bilo mogoče tudi izdelke ročne in  umetniških obrti. Manjkala ni niti gostinska ponudba različnih ribjih jedi, brodeta, sardel, testenin z morskimi sadeži in podobnih dobrot. Lokalnemu utripu primeren je bil spremljajoči glasbeni program.

Praznik oljk vina in rib11