Komunala Izola obeležila evropski teden zmanjševanja odpadkov s širitvijo mreže izmenjav

Deli novico s tvojimi prijatelji

V Komunali Izola so obeležili Evropski teden zmanjševanja odpadkov, ki je potekal od 20. do 28. novembra 2021, in sicer s širitvijo svoje mreže izmenjevalnic. Vzpostavili so novi izmenjevalni kotiček za najmlajše v Eko vrtcu Mavrica. Izmenjava omogoča prerazporeditev dobrin med ljudmi in je eno izmed najbolj učinkovitih orodij ponovne uporabe, le-ta pa predstavlja enega izmed najpomembnejših korakov na poti zmanjševanja odpadkov.

 

Koncept CUP kotičkov oz. izmenjevalnih kotičkov temelji na spodbujanju ponovne uporabe še uporabnih predmetov in zmanjševanju velikokrat pretirane potrošnje ter posredno tudi količine odpadkov v nastajanju. Neizkoriščena mesta v prostorih posameznih ustanov se opremijo s predelanimi in popravljenimi odsluženimi predmeti in služijo kot stalaže za igrače, knjige in ostale uporabne predmete, katere lahko uporabniki izmenjujejo. S tovrstnimi simbolnimi dejanji poskuša Komunala Izola dolgoročno vplivati na informiranost občanov in njihova ravnanja, ki vplivajo na nastanek odpadkov.

 width=

Osrednja tema letošnjega Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov je „Krožne skupnosti“ in Izolski CUP – Center uporabnih predmetov, je s svojim principom delovanja primer odlične prakse. Uporabniki, ki v CUP dostavijo ustrezno pripravljene odslužene predmete za ponovno uporabo, so nagrajeni s kuponi, kateri omogočajo prevzem drugih rabljenih predmetov. V kratkem času je CUP postal stičišče ljudi z visoko stopnjo ekološke ozaveščenosti, ki si radi pomagajo, še raje pa priskočijo v pomoč tistim, ki to najbolj potrebujejo in ob tem preprečujejo tako nove nakupe kot nastanek odpadkov.

 

V času prekomernega potrošništva je pomembno ponuditi alternative. Izmenjevalni CUP kotički v šolah in vrtcih omogočajo neposredno izkušnjo z izmenjavo že najmlajšim, vedoželjnim otrokom, ki se preko tovrstnega načina dobre prakse izobražujejo in posledično prispevajo k oblikovanju bolj zelene prihodnosti.

 width=

Poleg izmenjevalnega kotička v podružnici OŠ Vojke Šmuc v Kortah in v Društvu prijateljev mladine Izola, bodo še uporabne predmete lahko izmenjevali tudi otroci v Eko vrtcu Mavrica in se tako urili v naravi in človeku prijaznejšemu načinu življenja. Igrače bodo otroci izmenjevali vsak petek, ob otvoritvi CUP kotička pa so navdušeno hiteli razlagati kaj vse bodo prinesli: Evelin iz skupine pikapolonica se je ob pogledu eko kotička razveselila in povedala “jaz bom prinesla telefon od pujse pepe“, Sara pa je dodala, da ima že osem igrač za izmenjati.

 

Črni petek ali dan brez nakupov

 

Med Evropskim tednom zmanjševanja odpadkov se obeležuje črni petek, desetletja poznan kot praznik množičnega predbožičnega nakupovanja, ki ga zaznamujejo visoki popusti. Od leta 1992 pa na isti dan obeležujemo dan brez nakupov. Gre za sodoben izziv, ko potrošnjo razumemo tudi kot čezmerno izkoriščanje naravnih virov, poceni delovne sile in dela otrok, prekomerno onesnaževanje okolja, povečanje izpustov toplogrednih plinov in odpadkov, kar vpliva na družbo, podnebne spremembe in biodiverziteto.

 

Centra uporabnih predmetov Komunale Izola ponujata alternativo – predstavljata primer dobre prakse, skladno s smernicami Evropske unije za ravnanje z odpadki in preprečevanja nastajanja odpadkov.