Končni izidi volitev v evropski parlament

Zmagovalka evropskih volitev v Sloveniji je stranka SDS, ki je glede na delne in neuradne rezultate dobila štiri od devetih sedežev v evropskem parlamentu. Svoboda je dobila dva mandata, po enega pa Vesna, SD in NSi, kažejo še nepopolni podatki Državne volilne komisije.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Po preštetih 99,63 odstotka oddanih glasovnicah na nedeljskih volitvah je SDS dobila 30,75 odstotka glasov. Po besedah predsednika stranke Janeza Janše so “tisti, ki izključujejo, danes dobili svojo lekcijo”.

Rezultat evropskih volitev po njegovih besedah kaže na izrazit poraz koalicije, ki ji kaže na le tri mandate. Koaliciji je v času kampanje očital vsiljevanje tem, ki niso pomembne za slovenske državljane in prihodnost EU, drastično kršenje poslovnika DZ in manipulacije z zlorabo represivnih organov.

Za Gibanje Svoboda je glasovalo 22,12 odstotka volivcev in predsednik stranke Robert Golob je s tem rezultatom zadovoljen. Kot je dejal, je leva sredina odstotkovno dobila več glasov kot desna, upoštevaje še glasove Vesne in drugih levo usmerjenih strank. “Da bo v Sloveniji slavila leva sredina, je najmočnejše sporočilo, ki ga lahko damo v teh težkih časih Evropi,” je dejal. Tak rezultat je po njegovem mnenju tudi odličen polčas pred državnozborskimi volitvami čez dve leti.

Stranka Vesna, ki je nastala pred dvema letoma, je dobila 10,51 odstotka glasov. To je po besedah nosilca liste Vladimirja Prebiliča fantastičen dosežek. Ljudje pogrešajo povezovanje, dostojanstvo, zmeren dialog in iskanje rešitev, prepiranja so se naveličali, je ocenil. Zagotovil je, da so se na evropske volitve podali iskreno in transparentno, “brez fig v žepu”. Ljudje so to prepoznali, je ugotavljal.

Zadnja dva mandata za slovenske evroposlance v novi sestavi evropskega parlamenta sta si razdelili SD s 7,71 in NSi s 7,68 odstotka glasov.

Predsednik SD Matjaž Han je dejal, da so z enim poslanskim mandatom “lahko vendarle zadovoljni”. Hkrati je izpostavil, da so v primerjavi z deležem glasov na zadnjih državnozborskih volitvah rezultat popravili. Medtem pa je rezultat koalicije označil za poraz.

Nosilec liste in predsednik NSi Matej Tonin je v odzivu dejal, da mu je odleglo. Hkrati upa, da bodo končni rezultati, ki kažejo na zmago desne sredine, ostali enaki.

Vseh devet evropskih poslancev iz Slovenije je bilo izvoljenih s preferenčnimi glasovi. Romani Tomc iz SDS so volivci zaupali tretji mandat, Milanu Zveru prav tako iz SDS pa četrtega. Kot novinca pa v evropski parlament iz te opozicijske stranke odhajata Branko Grims in Zala Tomašič.

Drugič zapored je bila izvoljena tudi Irena Joveva iz Svobode, pridružil se ji bo minister za obrambo Marjan Šarec.

V evropskem parlamentu prav tako ostaja Matjaž Nemec iz SD, ki je tam spomladi 2022 zamenjal Tanjo Fajon, ko je ta postala zunanja ministrica.

NSi je v evropskem parlamentu ohranila en mandat, pri čemer bo zdajšnjo evropsko poslanko Ljudmilo Novak zamenjal Tonin.

Volitev se je udeležilo 41,19 odstotka volilnih upravičencev, kar je dobrih 12 odstotnih točk več kot na prejšnjih volitvah pred petimi leti. Tokrat so se odločali med 11 kandidatnimi listami, poleg omenjenih so bile to še DeSUS in Dobra država, SLS, Levica, Zeleni Slovenije, Resni.ca in Nič od tega.