Konec težav z vodno oskrbo v Istri

Minister Uroš Brežan je na današnji novinarski konferenci ministrstva za naravne vire in prostor predstavil usklajene aktivnosti in ukrepe za reševanje oskrbe s pitno vodo slovenske Istre in kraškega zaledja, ki bodo sprejeti na današnji redni seji vlade.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Srednjeročne in dolgoročne aktivnosti, ki bodo izboljšale vodno oskrbo slovenske Istre, bodo vredne slabih 100 milijonov evrov, Istri pa bodo zagotovile dodatnih 100 litrov vode na sekundo.

Za srednjeročne rešitve, ki naj bi bile izvedene predvidoma do leta 2027, je zagotovljenih 92 milijonov evrov iz evropske kohezijske politike, je po seji vlade povedal minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan. Z evropskimi sredstvi bodo nadgradili kraški vodovodni sistem Brestovica in sočasno postavili 27-kilometrski povezovalni vodovod iz vodarne Korotan v Postojni, ki bo peljal do istrskega vodovoda.

Na ministrstvu bodo pripravili tudi projektno nalogo, ki bo preverila zadostnost vodnih virov in izvedljivost izgradnje zadrževalnikov ter dostopnost alternativnih vodnih virov.