Koprive: skoraj čudežno brezplačno superživilo in zdravilo

Zaradi toplega in vlažnega vremena so koprive dobesedno podivjale. Vsi se jih spomnimo kot nebodigratreba iz naše mladosti, ko smo se plazili po grmovju, pa so nas neprijetno opekle. Vendar pa ta rastlina vsebuje toliko koristnih sestavin, da bi jo morali zelo pogosto uživati.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Botanično ime koprive je Urtica dioica, izvira iz latinske besede urere, kar pomeni ‘žgati’. To pojasni tudi začasen pekoč občutek ob stiku z njenimi listi, ki imajo ščetinaste dlake, ki se ob stiku s kožo odlomijo, prebodejo kožo in vanjo vbrizgajo strupeno tekočino. Bodice lahko ostanejo v koži dlje časa in povzročajo neprijetne občutke celo do več kot 24 ur. To povzroča srbenje, rdečico in oteklino.

Razširjene so po Evropi, Aziji, Severni Afriki ter Severni Ameriki. Večina ljudi jih ima za nadležen plevel, vendar so mnoga ljudstva skozi zgodovino prepoznala tudi zdravilno in hranilno vrednost kopriv. So precej dober indikator rodovitnosti prsti. Koprive so namreč precej izbirčne glede tal, iz katerih rastejo, saj za svojo rast potrebujejo zemljo, ki je bogata s fosfati in dušikom. Uporabljali so jih že stari Egipčani, ki so si s pripravki iz kopriv pomagali pri zdravljenju artritisa in bolečin v spodnjem delu hrbta.

 

kopriva1

Mladi poganjki rastline pa so zelo razširjeni v kulinariki in naravnem zdravljenju. Zelo so cenjene njene užitne in zdravilne lastnosti. Okus koprive spominja na špinačo, ki jo lahko pri pripravi jedi nadomestimo z mladimi koprivami. Koprive pri kuhanju tudi izgubijo pekoč občutek. Kako koristne in blagodejne so za naše zdravje, so dokazali tudi z raziskavami: ugotovili so, da koprive po hranilni vrednosti celo prekašajo špinačo. Iz njih pripravljamo okusne omake, juhe …

Koprive vsebujejo številne koristne sestavine, ki blagodejno vplivajo na naše za zdravje.

  1. Listi in korenine kopriv vsebujejo široko paleto hranil, vključno z:

– vitamini: vitamini skupine A, C in K, pa tudi več vitaminov B,

– minerali: kalcij, železo, magnezij, fosfor, kalij in natrij,

– maščobe: linolna kislina, linolenska kislina, palmitinska kislina, stearinska kislina in oleinska kislina,

– aminokisline: vse esencialne aminokisline

– polifenoli: kaempferol, kvercetin, kofeinska kislina, kumarini in drugi flavonoidi,

– pigmenti: Beta-karoten, lutein, luteoksantin in drugi karotenoidi.

Veliko teh hranil v vašem telesu deluje kot antioksidant. To so molekule, ki pomagajo braniti naše celice pred poškodbami prostih radikalov, ki so znani po tem, da povzročajo staranje, raka in druge škodljive bolezni.

  1. Zmanjšujejo vnetja

Kopriva vsebuje vrsto spojin, ki lahko zmanjšajo vnetje.

  1. Pomaga pri težavah s senenim nahodom

Seneni nahod je alergija, ki vključuje vnetje nosne sluznice. Kopriva velja za obetavno naravno zdravilo za seneni nahod. Raziskave iz epruvete kažejo, da lahko izvlečki koprive zavirajo vnetja, ki lahko sprožijo sezonske alergije.

  1. Znižuje krvni tlak

Visok krvni tlak je resna skrb za zdravje, saj ljudi izpostavlja tveganju za bolezni srca in možgansko kap, ki sta med glavnimi vzroki smrti po vsem svetu. Koprivo so tradicionalno uporabljali za zdravljenje visokega krvnega tlaka.

  1. Pomaga pri nadzoru sladkorja v krvi

Po študijah kopriva vsebuje spojine, ki lahko posnemajo učinke insulina.

Uživanje posušene ali kuhane koprive je na splošno varno. Neželenih učinkov je malo ali jih sploh ni.