Koža se hitreje stara: Čemu se moramo izogibati, da bi bili videti mlajši?

Nenehno uživanje soli v velikih količinah ne le poveča tveganje za hipertenzijo, temveč je tudi vzrok za otekel, napihnjen in zabuhel obraz. Koža na njem je še posebej občutljiva.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Naša prehrana neposredno vpliva na zdravje kože. Določena živila lahko povzročijo kronične vnetne procese, poškodujejo strukturo kolagena, pospešijo oksidacijo celic in vodijo do prezgodnjega staranja.

Strokovnjaki pravijo, da se je treba izogibati naslednjim živilom:

1. Začinjena in pikantna hrana, koža in gube

Pikantna hrana lahko povzroči razširitev krvnih žil, pri ljudeh z nagnjenostjo h kronični bolezni kože rozacei in kuperozi pa poslabša rdečico in povzroči poškodbe kapilar. Prekomerno potenje, ki spremlja uživanje začimb, dodatno poslabša pregradno funkcijo kože, kar ustvarja idealne pogoje za razvoj aken. Vse to je potrdila obsežna prejšnja študija.

2. Margarina in transmaščobe močno vplivajo na kožo in nastanek gub

Transmaščobe spodbujajo vnetne procese, povečujejo oksidativni stres in motijo ​​lipidni profil, kar negativno vpliva na mikrocirkulacijo kože in sintezo kolagena.

koža

3. Gazirane in energijske pijače

Vsebujejo velike količine rafiniranega sladkorja, ki vodi do nastanka končnih produktov napredne glikacije (AGE). Poškodujejo vlakna kolagena, zaradi česar je koža krhka in bolj dovzetna za gube. Več študij je obravnavalo te trditve in predložilo dokaze zanje.

4. Zakaj koža “ne mara” pripravljenih zamrznjenih jedi

Visoka vsebnost natrija povzroča zadrževanje vode v telesu, kar vodi do otekanja, zlasti na predelu obraza. Kronično uživanje poveča tveganje za hipertenzijo in vidni videz, ko smo otečeni, napihnjeni, zabuhli. To je najbolj opazno obrazu.

5. Alkohol je sovražnik lepe in čiste polti

Etanol povzroča diurezo in dehidracijo. Koža kot periferni organ zadnja prejme vodo, kar povzroči suhost, izrazite gube in izgubo elastičnosti.

6. Predelano in preveč zapečeno meso

Konzervansi, kot je natrijev nitrit, in visoke ravni soli v predelanem mesu povečajo vnetje in oksidativni stres, kar pospešuje degenerativne procese v koži. Cvrtje pri visokih temperaturah ustvarja proste radikale, ki neposredno poškodujejo celične membrane, DNK in strukturne beljakovine kože, s čimer pospešijo staranje. Pečenje mesa pri visokih temperaturah proizvaja AGE, ki se kopičijo v koži, motijo ​​sintezo kolagena in povečujejo tveganje za kronične bolezni.

koža

7. Pecivo in industrijske sladkarije

Rafinirani ogljikovi hidrati in sladkorji zvišujejo raven inzulina in hormona IGF-1, kar poslabša vnetna stanja kože in prispeva k razvoju aken.

8. Kofein: Kdo bi moral biti še posebej previden?

Kofein ima diuretični učinek, kar lahko povzroči dehidracijo in zmanjšano sposobnost razstrupljanja kože. Pri občutljivih ljudeh, nagnjenih k alergijam in kožnim boleznim, lahko poslabša stanja, kot sta ekcem ali luskavica.