Krajani opozarjajo na slabo sanacijo ceste Škofije – Tinjan

Deli novico s tvojimi prijatelji

Krajani KS Škofije na svojem FB profilu večkrat opozarjajo na težave, ki jih pestijo v tem delu slovenske Istre. Tokrat so opozorili na cesto Škofije – Tinjan, ki je po njihovem zagotovo ena bolj problematičnih. Izpostavili so, da se je v 30-letih število prebivalcev več kot podvojilo in jih na tej osi živi skoraj 1.300. Prav tako se je več kot podvojilo število vozil in cesta je postala vse manj varna.

 width=

Spodaj objavljamo nelektoriran zapis aktivnih krajanov:

 

»Ne samo, da se rekonstrukcija ceste s strani krajanov in KS ves čas postavlja kot prioriteta, pa se jo z različnimi razlogi prelaga v nedefinirano prihodnost, občinske službe celo same »skrbijo«, da so ceste vse slabše. Občina namreč dovoljuje prekope cest različnim investitorjem, z njimi sicer sklepa dogovore, kako morajo po končanih delih ceste sanirati, a tega ne kontrolira. Tako dopušča »kreativno« asfaltiranje in porabo minimalne količine asfalta, ki že čez nekaj mesecev kaže zobe. V pogodbah so zapisane garancije, a če nadzora ni in če se roki garancij celo neupravičeno krajšajo, kar je ugotavljajo celo Računsko sodišče, potem na koncu sanacijo lukenj spet financiramo z javnim našim denarjem. Pri tem se žal v zadnjih letih dveh mandatov ni spremenilo nič.

 

Naj spomnimo na zaključevanje izvedbe elektrokabelske kanalizacije za objekt NNO TP Zgornje Škofije na občinski javni cesti JP 677 891 aprila 2018. Občina je dala dovoljenje za prekop ceste in pogoje, kako morajo biti dela zaključena, izvajalec pa je delal po svoje in spet hotel asfaltirati ozke proge cestišča na neutrjeno podlago. Na licu mesta so sledile intervencije na občino, ki je končno poslala občinskega inšpektorja, ki je ugotovil, da dela niso bila opravljena v skladu z odločbo. Potem je cesta dobila nekoliko več asfalta kot je bilo predvideno, a še vedno so bila dela izvedena porazno.

 width=

Luknje so dovolj zgovorne. Zanimivo pa je, da se občinska uslužbenka dnevno vozi po tej cesti in ne stori nič.

 width=

Kako se odnos občinskih služb do zaledja ni kaj dosti spremenil, kažejo tudi dela na glavni cesti. FB Krajevna skupnost Škofije je konec decembra zgolj zapisala, da na ovinku med II. in III. Škofijami poteka sanacija razrezanega vozišča. Kaj so naredili s tem delom ceste, zgovorno kažejo fotografije.«

 

Foto: FB Škofije – ideje za vizijo