Čeprav je navdihnjena s priljubljeno sladico v kozarcu, jo imajo mnogi še bolj radi, zato smo pripravili recept za preprostejšo različico te kremaste sladice brez peke.
Monte sladica – sestavine:
1 l mleka
12 žlic gustina
10 žlic sladkorja
200 g margarine ali masla
500 ml sladke smetane
300 g čokolade za kuhanje
200 g majhnih piškotov + mleko za pomakanje
Monte sladica – priprava:
Pripravite belo kremo. V majhni skledi zmešajte 200 ml mleka, 12 žlic gustina (Gussnel) in 10 žlic sladkorja. Pripravljeno mešanico počasi vlijemo v preostalo vrelo mleko in nenehno mešamo, da preprečimo nastanek grudic. Kuhajte, dokler se ne zgosti, nato odstavite z ognja in pustite, da se popolnoma ohladi. V ohlajeno kremo vmešajte 200 g margarine ali masla in dobro premešajte, da dobite gladko zmes.
Pripravite temno kremo. V kozici segrejte 500 ml sladke smetane in dodajte 30 gramov čokolade za kuhanje. Mešajte na majhnem ognju, dokler se čokolada popolnoma ne stopi, vendar pazite, da ne zavre. Odstavite z ognja in pustite, da se nekoliko ohladi.
V globok pekač razporedite vrsto piškotov (po želji – npr. petit beurre), ki jih predhodno na kratko pomočite ali poškropite z mlekom. Belo kremo enakomerno namažite po piškotih. Črno smetano previdno prelijte čez belo smetano. Sladico čez noč postavite v hladilnik, da se strdi.
Nasvet: Če imate raje biskvit, lahko piškote nadomestite z njim. Ko spečete biskvit, nadaljujte po receptu.