Krompirjeve palačinke: Na Švedskem jih obožujejo

Raggmunk se morda sliši kot lik iz skandinavske mitologije, v resnici pa se pod tem imenom skrivajo tipične švedske palačinke, ki so narejene iz krompirja.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Na Švedskem jih najpogosteje postrežejo s slanino in višnjevo ali brusnično marmelado. Čeprav priprava ni zapletena, vam bo nekaj časa vzelo ribanje krompirja. Če vam kombinacija slanine in marmelade ni najljubša, lahko švedske palačinke postrežete z drobnjakovo omako. Služile bodo tudi kot odlična priloga k enolončnici ali gobji omaki. Pa začnimo.

Sestavine za švedske palačinke:

475 ml mleka
90 g moke
1 jajce
800 g krompirja
2 čajni žlički soli
6 rezin slanine
brusnična ali višnjeva marmelada
maslo

palačinke

Priprava švedskih palačink:

V skledi z metlico zmešajte mleko in moko. Nato dodajte jajce in sol.
Krompir naribajte in vmešajte v zmes. Pustite stati 30 minut.

V ponvi segrejte veliko masla in zajemite toliko zmesi kot jih potrebujemo za debelejše, ameriške palačinke.

Cvrete na srednji temperaturi na obeh straneh, dokler palačinka ni zlato rjava in hrustljava na robovih, približno 4 minute na vsaki strani. Medtem ko se palačinke pečejo, v drugi ponvi prepražite slanino, da postane hrustljava.

Tople krompirjeve palačinke postrezite s prepraženo slanino in brusnično ali višnjevo marmelado.