Kultni kiosk K67 iz New Yorka v Koper

Deli novico s tvojimi prijatelji

Potem ko je prepoznavni kiosk K67 Saše Mächtiga dolgo krasil znameniti Times Square v New Yorku, bo ta teden postavljen tudi v Kopru, s tem pa se odpirajo nove programske vsebine v mestu. Uradno odprtje kultnega kioska enega najpomembnejših slovenskih ustvarjalcev na področju industrijskega oblikovanja bo v četrtek, 22. julija, ob 19. uri na Ukmarjevem trgu.

 width=

Kiosk K67, ki ga je Mächtig zasnoval kot prilagodljiv oblikovalski sistem z možnostmi neskončnega širjenja, je že od šestdesetih let prejšnjega stoletja nepogrešljiv ulični poudarek številnih urbanih središč nekdanje Jugoslavije in vzhodne Evrope. V teh kioskih so se kupovali časopisi, tobačni izdelki, ulična hrana, sladoled, smučarske vozovnice, plačevala se je parkirnina, v njih so popravljali tudi čevlje. Na nekaterih športnih dogodkih so služili kot komentatorska mesta za novinarje tujih in domačih televizij in radiev.

 

Od leta 1968 do 1999 so po vsej Jugoslaviji izdelali približno 7.500 enot, nekatere izmed njih so izvozili na Poljsko, Japonsko, Novo Zelandijo, v Kenijo, Irak, Sovjetsko zvezo in ZDA. Uporabni so za različne namene, od obmejnih patruljnih postaj, prodajaln vstopnic za vlečnice, cvetličarn do maloprodajnih lokalov in stojnic s hitro hrano. Po več kot 50 letih še vedno ostaja priljubljen v številnih mestih, saj je Mächtigovo delo neločljivo povezano s konceptom ulice in ulične opreme.

 width=

Modularni kiosk K67, ki bo do 20. decembra krasil Ukmarjev trg, bo služil kot nov participativni program Avtomatik Delovišča. Odprtja se bo udeležil tudi sam oblikovalec Saša Mächtig. V času postavitve bodo na lokaciji izvedli različne aktivnosti v sodelovanju s KUD C3, Obalnimi galerijami Piran, Društvom PPF in Zavodom za kulturo, turizem in mladino Koper. Tu bodo potekala predavanja, razprave, delavnice in različni izobraževalni dogodki za občanke ter občane in mednarodna poletna šola, ki bo septembra zaživela v skladišču Libertas v soorganizaciji z Mestno občino Koper.

 width=

Vir: eKoper

Foto: Osebni arhiv Saša Mächtiga in Foto: Craig LaCourt za Times Square Design Lab