Kupec v šoku: “Spet črvi v bajaderi!” Kraš: “Nismo krivi!”

Znova črvi v priljubljeni bonbonjeri, kupljeni v eni izmed trgovskih verig. Pojavili so se v Kraševi Bajaderi, kupljeni prejšnji teden v Intersparu v hrvaški Koprivnici. Stranka je bila šokirana. Enako se je zgodilo z izdelkom, kupljenim na istem prodajnem mestu januarja letos. Torej že drugič letos.

Deli novico s tvojimi prijatelji

»V tovarniško pakirani embalaži priljubljene bonbonjere z rednim rokom uporabe (do 2. januarja 2025) so po odprtju prilezli ven lepi, debeli, beli črvi!?!

S tem, da so bili (posneti tudi v video obliki!) črvi iz začetka zime rjavi in ​​podolgovati, današnji poletni pa debeli, beli in zelo počasni,” je na svoji Facebook strani objavila Zveza potrošnikov “Halo, inšpektor”.

Iz Kraša so jim nemudoma odgovorili, da je večina njihovih izdelkov občutljivih na konzerviranje in skladiščenje na trgu.

Krivo skladiščenje?

Pri Bajaderi obstaja možnost okužbe zaradi neustreznega skladiščenja v nepredpisanih pogojih. Da se ličinka črva razvije (okužba), traja 21 dni. Črv namreč lahko prodre skozi embalažo, če je skladiščenje neustrezno in če izdelek hranimo v bližini na primer izdelkov iz moke.

“Podatke o razvojni dobi ličinke molja smo pridobili iz študije zagrebške agronomske fakultete in z gotovostjo lahko trdimo, da tak izdelek ni prišel s Kraša. Na razmere na trgu žal ne moremo v celoti vplivati,” so jim odgovorili iz Kraša.

Strokovnjaki pa so medtem povedali, da je vzrok za pojav črvov v takih primerih predvsem surovina, in sicer »lešniki, ki niso dovolj termično obdelani, da bi uničili jajčeca najdenih črvov«.

Kritični komentarji: Kakovost vse slabša

Pod objavo so se zgrnili komentatorji, ki so bili dokaj kritični do “najdbe”.

“Zavedati se moramo, da vse pogosteje jemo kramo, ne pa kvalitetne hrane – tako uvožene kot domače. Naši izdelki pač niso več to, kar so bili. Vsi se nanašajo na shranjevanje. Tudi v preteklosti smo imeli vročino in trgovine brez klime, pa se to ni dogajalo. Surovine so krive, pa naj govorijo, kar hočejo. Cene letijo v nebo, kakovost pa je vedno slabša. In tako je z vsem; od sadja, zelenjave, kruha, peciva,” je bila kritična komentatorka.

“Odkar je Kraš prevzela Mesna industrija braće Pivac je kvaliteta popolnoma padla. Bajadera je suha, polna črvov, griote niso več tako sočne kot včasih in suhe,” je napisal očitno nezadovoljen kupec.

“Ubogi črvi! Za odkritje, da je Bajadera najbolj dolgočasna bonbonjera na svetu, so dali svoje življenje,” je poskušal biti smešen tretji.

“Morda pa v drobnem tisku piše, da gre za bajadero, polnjeno s črvi”, je v istem duhu nadaljeval četrti.

“Pri nas doma imamo pravilo – če dobimo, takoj odpremo in pojemo. Ne hranimo za zdravnike,” je bila praktična ena izmed komentatork.