Zaradi nevtralnega okusa se kuskus odlično poda k skoraj vsem jedem in začimbam.
Ker je prišla poletna vročina, si želimo nekaj hitrega, enostavnega in okusnega, hkrati pa poskrbeti za svoje zdravje in svoje cilje. Naša izbira je solata s kuskusom, tukaj pa je nekaj predlogov za uravnotežen obrok v službi ali na počitnicah.
Solata z jajci in kuskusom
Jajca so dober vir beljakovin in kombinacija nasičenih in nenasičenih maščob, zato so eno najbolj hranljivih živil.
Praktična so tudi zato, ker jih lahko skuhate veliko število in jih hranite v hladilniku do enega tedna. Ta solata vam bo vzela tri minute.
Sestavine:
80 g kuskusa
2 kuhani jajci
1 mlada čebula (narezana)
trakovi solate
2 žlici jogurta
1 čajna žlička oljčnega olja
1 čajna žlička gorčice
črni poper
sol.
Priprava
Kuskus prelijte z vrelo vodo, tako da ga voda ravno prekrije, in pustite 2–3 minute, da nabrekne.
V skledo dodajte narezana kuhana jajca, mlado čebulo in trakove solate.
Dodajte kuskus, premešajte in dodajte preostale sestavine za omako ter ponovno premešajte.
Solata s kuskusom in piščancem
Piščanec je odličen vir beljakovin in živilo, ki zapolni beljakovinski del solate, zato tako kot jajca specite več kosov piščanca in jih porabite v treh dneh. Solati dodajte na kocke narezan pečen piščanec.
Sestavine:
100 g kuskusa
150 g pečenega piščanca (na kocke)
pol rdeče čebule (narezane na polmesece)
1 skodelica mlade špinače
nekaj češnjevih paradižnikov (prerezanih na pol)
pol skodelice rukole.
Sestavine za preliv:
2 žlici jogurta
1 čajna žlička gorčice
črni poper
ščepec čilija
sol.
Priprava
Kuskus prelijte z vrelo vodo, tako da ga voda ravno prekrije, in pustite 2–3 minute, da nabrekne.
Zmešajte vse sestavine za solato.
V skledi zmešajte sestavine za preliv in ga prelijte po solati.
Po želji dodajte žlico bučnih semen za hrustljavost.
Solata s kuskusom in zelenjavo
Solatni obrok je idealna priložnost za uživanje več zelenjave, tako raznolike kot sveže. Izkoristite poletno sezono, ki nam ponuja obilje zelenjave, saj boste med drugim prispevali tudi k boljši zaščiti kože pred soncem. To še posebej velja za živo obarvano zelenjavo.
Sestavine:
100 g kuskusa
nekaj rezin kumar (narezanih na četrtine)
pol rumene paprike (narezane na kocke)
nekaj češnjevih paradižnikov (prerezanih na pol)
pol pečene bučke (na rezine)
pol skodelice rimske solate
2 žlici bazilike
50 g feta sira.
Sestavine za preliv:
sok ene limete
1 žlica oljčnega olja
1 čajna žlička medu
1 čajna žlička gorčice
črni poper
sol.
Priprava
Kuskus prelijte z vrelo vodo, tako da ga voda rahlo prekrije, in pustite 2–3 minute, da nabrekne.
V skledi zmešajte kuskus in preostalo zelenjavo.
Na solato dodajte kocke feta sira.V majhni skledi zmešajte vse sestavine za preliv.
Preliv prelijte čez solato.
Solata s kuskusom in tuno
Pri pripravi solate s tuno izberite solato v slanici ali v lastnem soku, da se izognete dodatnim kalorijam iz olja. Glede na velikost porcije dodajte majhno ali veliko konzervo.
Ta solata je idealna, ko se vam mudi in omejite uživanje tune na enkrat na teden.
Sestavine:
100 g kuskusa
1 konzerva tune v slanici
3 žlice koruze iz konzerve
pol rdeče paprike (narezane na kocke)
nekaj češnjevih paradižnikov (prerezanih na pol)
nekaj črnih oljk
nekaj rezin kumar (prerezanih na pol)
nekaj kaper
1 žlica sveže sesekljanega peteršilja.
Sestavine za preliv:
1 žlica balzamičnega kisa
2 žlici oljčnega olja
sok polovice limone
ščepec origana
ščepec bazilike
črni poper
sol.
Priprava
Kuskus prelijte z vrelo vodo, tako da je rahlo pokrit, in pustite 2–3 minute, da nabrekne. Ko se kuskus ohladi, ga zmešajte s sesekljano zelenjavo, koruzo in tuno.
V skledi zmešajte vse sestavine za preliv in prelijte čez solato.
Po želji pustite solato pol ure v hladilniku, da se ohladi.
Kuskus solata s tofujem
Za vegansko možnost uporabimo najpogostejši in klasičen vir beljakovin – tofu. Za boljši okus pripravimo marinado za tofu, za hitrejšo možnost pa dimljeni tofu narežemo na kocke.
Sestavine za solato:
80 g kuskusa
150 g tofuja
1 majhna bučka
1 rdeča paprika
1 korenček
1 skodelica sveže špinače
1 čajna žlička sveže sesekljanega koriandra
1 čajna žlička sezamovih semen.
Sestavine za marinado:
1 čajna žlička sojine omake
1 čajna žlička javorjevega sirupa
1 čajna žlička limoninega soka
1 strok česna (zdrobljen)
pol čajne žličke svežega ingverja
pol čajne žličke sezamovega olja.
Sestavine za preliv:
2 žlici oljčnega olja
sok polovice limone
črni poper
sol.
Priprava
Kuskus prelijemo z vrelo vodo, tako da je ravno pokrit, in pustimo 2–3 minute, da nabrekne.
Sestavine za marinado za tofu zmešamo in pustimo marinirati približno 15 minut.
Papriko in bučke narežemo na trakove ter spečemo na žaru.
Nato v skledi zmešajte zelenjavo, tofu, kuskus in dodajte sestavine za preliv ter premešajte.