Kvinoja je priljubljen žitaricam podoben pridelek, ki jo mnogi enačijo z žiti, vendar je v resnici seme iz družine pese, blitve in špinače. Kvinoja, ki je naravno brez glutena, je vse pogostejši obrok za aktivne ljudi in vegane ter osvaja z dejstvom, da naravno vsebuje visok delež beljakovin in je rastlinski vir devetih esencialnih aminokislin.
Kvinoja, ki jo gojijo v Južni Ameriki, je bila glavna prehrana Inkov in njihovih potomcev, vendar je njena priljubljenost v zadnjih letih ponovno zasedla visoko mesto na seznamu številnih kuhinj. Čeprav na svetu obstaja več kot 120 sort, so v našem podnebju najbolj znana bela, črna in rdeča zrna.
Zakaj vključiti kvinojo v svojo prehrano?
Ta majhna psevdo žitarica lahko odlično nadomesti riž, tukaj pa je sedem dobrih razlogov, da jo vključite v svojo prehrano:
1. Bogata je z beljakovinami
Kvinoja vsebuje devet esencialnih aminokislin oziroma hranil, pomembnih za življenje celic. Gradijo vse beljakovine, hormone, protitelesa in druge peptide. Ena od aminokislin, ki jih vsebuje kvinoja, je lizin, ki je pomemben za rast in obnovo tkiv.
2. Vsebuje vlaknine
Poleg beljakovin je ta bogata tudi z vlakninami, ki so del zdravega prebavnega sistema. Zanimivo je, da je ena izmed študij kvinojo skupaj z amarantom označila za potencialna prebiotika, za katera je znano, da blagodejno vplivajo na zdravje prebavil z uravnavanjem ravni dobrih črevesnih bakterij.
3. Je hranljiva
Poleg prej omenjenih aminokislin kvinoja vsebuje vitamin B, magnezij, železo in cink, ki so na splošno dobri za zdravje.
4. Polna je antioksidantov
Ti ščitijo pred oksidativnim stresom in so odlični zavezniki v boju proti kroničnim srčnim boleznim, sladkorni bolezni in nekaterim vrstam raka.
5. Naravno ne vsebuje glutena
Zato je idealna možnost za tiste, ki trpijo za celiakijo ali intoleranco na gluten, kot moka pa je bolj zdrava alternativa nadomestkom, kot sta riževa ali krompirjeva moka.
6. Pomaga pri hujšanju
Kvinoja je bogata z vlakninami in beljakovinami, zato je lahko koristna za tiste, ki želijo nadzorovati svojo težo. Ima nizek glikemični indeks, zato je zaradi počasnejšega sproščanja energije manj verjetno, da bo povzročila hrepenenje po hrani in spodbudila lakoto.
7. Spodbuja zdravje srca
Omega-3 maščobne kisline, ki jih najdemo v tej psevdožitarici, so koristne za zdravje srca, visoka vsebnost magnezija in kalija pa pomaga zniževati krvni tlak.
Jutranji zagon
Jejte jo za zajtrk, da dobite jutranjo zalogo beljakovin, če pa želite pravo beljakovinsko bombo, jo dopolnite z avokadom ali oreščki. Kvinoja se pogosto imenuje “popolna beljakovina”, kar pomeni, da vsebuje vseh devet esencialnih aminokislin, ki jih telo ne more samo proizvajati, ampak jih mora dobiti s hrano.
Kvinojina kaša
Sestavine:
70 g kvinoje
1,75 dl kokosovega mleka
2 žlici vode
1 čajna žlička nerafiniranega sladkorja
ščepec soli
30 g kokosovih kosmičev
sveže sezonsko sadje
Priprava:
1. Kvinojo dajte v veliko skledo in jo prelijte z vodo. Zrna 30 sekund drgnite z rokami. Sperite in odcedite. Postopek ponovite dvakrat.
2. Zmešajte kvinojo, kokosovo mleko, vodo, nerafiniran sladkor in sol. Kuhajte na majhnem ognju 15 minut, dokler tekočina ne izhlapi. Zadnji dve minuti premešajte, da se ne zažgejo.
3. Medtem ko se kvinoja kuha, kokosove kosmiče popecite v pečici do zlato rjave barve. Ohladite.
4. Kvinojo postrezite s kokosovimi kosmiči, banano ali sadjem po vaši izbiri.