Kvinoja ima že zelo dolgo zgodovino, v zadnjih letih pa na račun številnih pozitivnih lastnosti postaja vse bolj priljubljena tudi pri nas. Kvinoja namreč ne vsebuje glutena in je kot bogat ter uravnotežen vir hranilnih snovi odličen nadomestek za riž, testenine in druge oblike ogljikovih hidratov.
Zelo priporočljiva je tudi za vse tiste, ki uživajo vegansko oziroma pretežno rastlinsko prehrano, saj vsebuje pomembne aminokisline, kalcij, magnezij in železo.
Ker je lahko prebavljiva, je odlična izbira tudi za večerni obrok.
Kvinoja je zelo nevtralnega okusa. Lahko jo uporabite kot prilogo, mi vam predlagamo, da si iz kvinoje pripravite solato. Sestavine v našem receptu so zgolj za orientacijo, vanjo lahko vmešate poljubno zelenjavo. Kvinoja se namreč odlično poda tudi k papriki, čičeriki, brokoliju in drugi zelenjavi. Tisti, ki radi uživate meso, pa si v solato lahko vmešate tudi na koščkih popečeno piščančje meso. Piko na i kvinojini solati dajo začimbe.
Pa dober tek!
SOLATA S KVINOJO
Kvinoja
Kumarica
Rumen in rdeč češnjev paradižnik
Olive
Feta sir
Capre
peteršilj
Limonin sok
Sol in poper po okusu
Oljčno olje