Lahek poletni ričet brez mesa in krompirja (recept)

Lahek poletni ričet brez mesa in krompirja je okusna, zdrava in lahko prebavljiva jed na žlico v poletnih dneh.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Ko si zaželimo nekaj toplega na žlico, a hkrati ne pretežkega, je lahek poletni ričet odlična izbira. V poletnih mesecih, ko nam prija lažja hrana, je ta različica tradicionalne slovenske enolončnice popolnoma brez mesa in krompirja, a vseeno bogata z okusom in polna hranil.

Kaj je ričet?

Ričet je ena tistih jedi, ki jo skoraj vsak Slovenec pozna iz otroštva – običajno kot gost, krepak obrok, katerega osnovne sestavine so ješprenj, fižol in krompir. Vsaka gospodinja ima svoj recept, a večina jih v ričet dodaja tudi korenčke, zeleno, po želji tudi malo paradižnika ali paradižnikove mezge.  Ješprenj oziroma predelana oblika ječmena velja za lahko prebavljivo hrano, polno prehranskih vlaknin, ki podpirajo zdravo prebavo in redno odvajanje.

poletni ričet

Kako pripraviti lahek poletni ričet

Sestavine:

  • 200 g ješprenja (ječmenove kaše)

  • 1 skodelica kuhanega fižola (ali 1 pločevinka – cca. 240 g)

  • 1 večje korenje, narezano na kocke

  • 1 steblo zelene, narezano (opcijsko, a doda svežino)

  • 1 manjša čebula, drobno sesekljana

  • 2 stroka česna, sesekljana

  • 1 lovorjev list

  • 1 čajna žlička mlete rdeče paprike (sladka)

  • 1 žlica paradižnikove mezge

  • 2 žlici olivnega olja ali drugega rastlinskega olja

  • Sol, poper po okusu

  • Svež peteršilj za posip

Postopek:

  1. Ješprenj dobro operemo in po želji namočimo za 2–4 ure (ni nujno, a skrajša čas kuhanja).

  2. V večjem loncu segrejemo olje, dodamo čebulo in jo pražimo do zlato rjave barve.

  3. Primešamo česen, korenje in zeleno ter dušimo še 3–4 minute.

  4. Dodamo paradižnikovo mezgo, mleto papriko in lovorjev list.

  5. Vmešamo ješprenj in zalijemo z vodo ali zelenjavno osnovo (približno 1,2 litra).

  6. Kuhamo na zmernem ognju 30–40 minut (oz. dokler ješprenj ni mehak).

  7. Dodamo kuhan fižol (pločevinastega prej speremo) in kuhamo še 5–10 minut.

  8. Po potrebi dolijemo malo vode, če se preveč zgosti. Začinimo po okusu.

  9. Pred postrežbo odstranimo lovorjev list in potresemo s svežim peteršiljem.

Dodatne sestavine za poletno svežino

Za še večjo svežino in dodatno dozo hranljivih snovi ter vitaminov v ričet lahko dodate na majhne koščke narezano bučko, rdečo papriko, gomoljno zeleno ali drugo zelenjavo po izbiri.